недеља, септембар 22

Biciklama do zdravije životne sredine(VIDEO)

0
14

Na Trgu kralja Milana umesto uobičajene automobilske vreve, zvuka sirena i izduvnih gasova, graja i smeh dece i ljudi. Sa svojim biciklama došli su da uživaju u druženju,  daju svoj doprinos očuvanju životne sredine, a sve to kroz  završnu manifestaciju Evropske nedelje mobilnosti. Ove godine, pod sloganom “Krećimo se kvalitetnije”.  Sa Nišljama je i gradonačelnik Dragoslav Pavlović. Odelo i kravatu zamenio je trenericom, a automobil dvotočkašem.  Važna poruka, kaže, koja se šalje deci pre svega.

-Kada bi koristili više bicikle,  kada bi više koristili šetnju, smanjili bi i broj vozila u samom centru Niša, a time bi imali i čistiju životnu sredinu, manju  zagađenost vazduha, manje buke. Imali bi jednostavno čistiji Niš, kazao je Pavlović.

Defile centrom grada, sve od Trga kralja Milana do OŠ Dušan Radović završna je manifestacije Evropske nedelje mobilnosti koju organizuju Evropska kuća i Udruženje biciklista „Karavan tim“, a podržava grad Niš

Ono što je za nas bitno to je da se na neki način ojača svest kod građana o potrebi prelaska na drugačije vidove saobraćaja, kazao je Vladimir Đorđević iz Evropske kuće.

Ovo je i način da se promoviše biciklizam, kažu u Karavan timu.

Bilo kog biciklistu da pitate reći će vam da je nedovoljno bisiklističkih staza, naš cilj je izmedju ostalog da zajedno sa gradom radimo na rešenju tog problema, kazao je Vladan Antić iz Udruženja biciklista „Karavan tim“.

Cilj je, kažu organizatori promocija korišćenja bicikla kao zdravog, ekološkog i praktičnog načina prevoza za sve generacije.

 

Leave a reply