недеља, септембар 22

Milačić: Ukoliko bude hladno, kotlove ložimo 1. oktobra(VIDEO)

0
10

Sve je spreno za grejnu sezonu u Nišu, kažu u Gradskoj toplani. Radovi na toplovodnim cevima, kao i remont opreme pred grejnu sezonu u Nišu su završeni i sve je spremno da radijtori budu topli od 15. oktobra. Ukoliko vremenske prilike to budu zahtevale, sistem može biti pokrenut i ranije.

-Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, ali toliko je različita temperatura bila prethodnih nekoliko godina, da smo nekad morali da počnemo 3. oktobra u potpunosti, a nekad tek 27. oktobra. Ako 15. oktobra bude temperatura kao što je trenutna, nećemo otpočeti sa grejanjem. Ukoliko bude hladnije, već od 1. oktobra po lokalnoj odluci možemo da startujemo sa grejanjem, kaže direktor JKP „Gradska toplana“ Predrag Milačić.

Milačić dodaje da niška Toplana ima i rezerve koje mogu trajati duže od mesec dana, ukoliko dođe do iznenadne gasne krize, kao i da dugovanja korisnika oko 1,1 milijarde dinara ne utiču na nabavku energenata.

-Potpisali smo ugovore za dovoljne količine gasa, mazuta i lakog lož-ulja, čak i za najtežu zimu. U slučaju gasne krize, koju ne očekujemo, imamo rezerve koje će nam omogućiti rad duže od mesec dana i zalihe su obezbeđene u svim skladištima preduzeća, objašnjava Milačić.

Podsetimo, na poslednjoj sednici Gradskog veća doneta je i odluka o poskupljenju grejanja, tako da će računi Nišlija biti uvećani za oko devet procenata. Varijabilni deo po kvadratu sada iznosi 7,07 dinara umesto dosadašnjih 7,76, dok će fiksni deo skočiti sa 29,42 na 37,38 dinara. Za prosečan stan, ovo znači povećanje od oko 100 dinara po kvadratnom metru na godišnjem nivou.

 

 

 

Leave a reply