понедељак, септембар 23

Hoće li roditelji moći da plate ekskurzije?

0
19

Neki niški đaci već su otputovali na rekreativne nastave i đačke ekskurzije, dok su neke škole još u fazi prikupljanja podataka o zainteresovanosti i u procesu javnih nabavki za njihovu realizaciju. Cene nisu male, saglasni su i roditelji i direktori škola, ali je veliko olakšanje mogućnost plaćanja na rate. Primera radi, u jednoj srednjoj školi tri noći na Krfu koštaju oko 36 hiljada dinara, dok je za sedam dana rekreativne nastave za mlađe osnovce potrebno izdvojiti između 25 i 32 hiljade dinara.

Planine, banje, mnogi gradovi bogate istorije u Srbiji našli su se ove godine na mapi đačkih ekskurzija i rekreativne nastave za niške osnovce. Srednjoškolci će malo dalje – neki do Republike Srpske, neki do Grčke, a ima i onih koji će na kraju školovanja obići severnu Italiju. Iako su ekskurzije uspomene za ceo život nisu svi roditelji u mogućnosti da putovanje plate. Ali se snalaze kako mogu i umeju.

Deca vole da idu na ekskurziju, snalazimo se, ali su ekskurzije zaista skupe, kaže jedna Nišlijka.

Interesovanje u srednjim školama je raazličito. Primera radi, u Prehrambeno hemijskoj školi se roditelji tek izjašnjavaju, ali đaci imaju i druge vidove putovanja, kaže direktorka Tatjana Mikić.

Imamo jednodnevne stručne ekskurzije, a tu su i putovanja preko Erasmus plus programa, kaže Mikićeva.

U Gimnaziji Svetozar Marković na ekskurziju će samo četvrti razred, a u GTŠ Neimar oko 70 odsto đaka druge, treće i četvrte godine.

Oni malo mlađi su već pošli na odabrane destinacije. U OŠ „Stefan Nemanja“ krenula je prva grupa na rekreativnu nastavu. Direktorka Aleksandra Projović kaže da rekreativna košta između 25 i 32 hiljade dinara, jednodnevni izlet od pet do osam.

Plaćaju na 10 rata pa je to malo lakše. mi smo se trudili da obezbedimo popuste za blizance, treće, četvrto i svako naredno dete. Na 15 plativih učenika jeedan je gratis, kaže Projevićeva.

Ne treba zaboraviti ni džeparac koji treba poneti na putovanje. Ali, ma koliko bile skupe, benefiti ekskurzija su brojni.

Deca se danas jako malo kreću, malo su na svežem vazduhu, vezana su za kompjutere. To je prilika da se rekreiraju, zabave, pišu domaći, šetaju i to sve sa odeljenjem gde stiču utisak da im je odeljenje porodica, kaže direktor OŠ Njegos Bojan Krstić.

I na kraju svi dobro znaju da je ekskurzija uspomena za ceo život. A, da li će se naći u školskom albumu u današnje vreme diktira debljina novčanika roditelja.

Leave a reply