понедељак, септембар 23

Niška Toplana: Ove sezone devet zgrada se priključuje na mrežu

0
20

Od 2015. godine od kada je uvedena mogućnost da se vlasnici stanova u Nišu isključe sa centralnog grejanja, oko 220.000 metara kvadratnih je isključeno sa mreže, ali je isto toliko prostora priključeno, pokazuju podaci niške Toplane. Samo u ovoj sezoni na sistem centralnog grejanja biće priključeno 73.000 m2, kaže vršilac dužnosti direktora JKP „Gradska toplana“ Niš, Predrag Milačić.

Sve manje zahteva za isključenje, više za priključenje

Predrag Milačić, Gradska toplana Niš

Za devet godina od kada je uvedena mogućnost da se Nišlije isključe sa centralnog grejanja, nešto manje od četiri hijade njih je napustilo Toplanu. Najviše izahteva je bilo u prve tri godine, a svake grejne sezone taj broj se smanjuje.

2015. godine je bilo 1156 zahteva za isključenje, a 2023. godine 126 , kaže vršilac dužnosti direktora niške Gradske toplane, Predrag Milačić.

„Mi u ovom trenutku imamo ugovore potpisane za priključenje 73.000 m2, a isključila nam se samo jedna zgrada u Ulici Mije Petrović i u obustavu je ušlo 130 korisnika, a to su uglavnom stanovi u kojima niko ne živi“, kaže Milačić. 

To znači da će se ove sezone priključiti devet novih objekata na sistem centralnog grejanja. Najveći objekat je nova zgrada u Ulici Blagoja Parovića sa površinom od nešto više od 50.000 metara kvadratnih. Ukupna površina koja se u Nišu greje preko Toplane je više od dva miliona metara kvadratnih odnosno 32.567 korisnika.

U Toplani kažu da za sve njih ove grejne sezone ima dovoljno energenata.

„Dugovanja korisnika je oko 1,1 milijarde dinara, ali to ne utiče na nabavku energenata. Nama je važno da ukupni prilici na godišnjem nivou ne budu manji nego što ukupna suma godišnje fakuture”, objašnjava Milačić.

Podsetimo, grejanje se privremeno ili trajno obustavlja svakome ko preda zahtev Toplani u periodu od maja do jula i ima saglasnost stambene zajednice.

Leave a reply