понедељак, септембар 23

Delegacija kineskog grada Lišui u Nišu: Pismo o namerama za saradnju na svim poljima

0
23

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović i Ding Jučing zamenik predsedavajućeg Opštinskog komiteta grada Lišui, Kineske narodno političke konsultativne konferencije potpisali su pismo o namerama koje će predstavljati osnovu za bliže povezivanje i uspostavljanje saradnje ova dva grada u budućnosti.

Jučing je na čelu privredno-političke delegacije ovog grada sa jugoistoka Kine koja je boravila u Nišu sa ciljem da ostvari kontakte sa rukovodstvom Grada kao i sa predstavnicima poslovne i naučne zajednice.

Pored posete Gradskoj kući i razgovora sa gradonačelnikom Pavlovićem i većnicima načelno zaduženim za privredu, poljoprivredu i kulturu Mihajlom Zdravkovićem, Svetozarom Aleksovim i Ivanom Cvetković, gosti iz Kine imali su radne sastanke i u Regionalnoj privrednoj komori i Naučno-tehnološkom parku Niš, kao i pojedinim niškim kompanijama.

„Ekonomska saradnja Srbije i Kine sve više prati izvanredne političke odnose kao i čelično prijateljstvo naša dva naroda“, rekao je gradonačelnik Pavlović koji je goste upoznao sa potencijalima Niša i pozdravio ideju rukovodstva Lišuija o uspostavljanju saradnje sa našim gradom. Nakon potpisivanja sporazuma postavićemo temelje kojim ćemo produbiti kontakte u svim oblastima kao što su ekonomija, trgovina, kultura i sve druge sfere“, poručio je Pavlović.

Posebno interesovanje gosti iz Kine izrazili su za saradnju u oblasti turizma, poljoprivrede i prerađivačke industrije, ali i u oblasti visokih tehnologija, u čemu su potencijali Niša ocenjeni kao najpogodniji, navodi se u saopštenju.

Inače, grad i opština Lišui nalazi se na jugoistoku Kine, u pokrajini Džeđang. U gradu i okolini živi oko 2,7 miliona ljudi. Zahvaljujući izuzetnim prirodnim lepotama, Lišui predstavlja i jedan od vodećih turističkih centara, ali je i grad sa razvijenom privredom i bruto-društvenim proizvodom od oko 180 milijardi dolara godišnje, što ga svrstava u red razvijenijih regiona u Kini.

Leave a reply