уторак, септембар 24

Obezbeđen novac za rekonstrukciju laboratorija IZJZ Niš

0
22

Za manje od dve nedelje niški Institut za javno zdravlje potpisaće ugovor o rekonstrukciji oko 1.600 kvadrata laboratorija, za šta je iz evropskog fonda za bolji zdravstveni sistem Srbije izdvojeno milion i 300 hiljada dinara. Reč je o projektu Ministarstva zdravlja, Evropske unije i Svetske zdravstvene organizacije u okviru kojeg Srbija dobija ukupno 12 miliona evra.

U okviru projekta “Evropska unija za zdravstveni sistem Srbije” izdvojeno je 12 miliona evra. Niš dobija 1,3 miliona. Novac će biti iskorišćen za rekonstrukciju laboratorija Instituta za javno zdravlje.

U narednih 10 dana ta zdravstvena ustanova potpisati ugovor o rekonstrukciji 1560 kvadrata laboratorija i biće bezbednije okruženje za rad zaposlenih, dok će pacijenti dobiti veći komfor”, kaže direktor Instituta za javno zdravlje Miodrag Stojanović. 

Reč je o projektu koji je počeo prošle godine i kojim će se do 2027. godine unaprediti zdravstveni sistem Srbije, sa akcentom na prevenciju.

„Prevencija podrazumeva da moramo da budemo spremni za sve eventualne predstojeće epidemije, a Niš je dobar primer kako se prevencija na pravilan način izvodi, tako da su labortorije važne u tom procesu”, objašnjava dirketor Kancelarije SZO za Srbiju Fabio Skano. 

A da Niš intenzivno radi na prevenciji u svim oblastima javnog zdravlja razgovaraće se na 56. Danima preventivne medicine koje organizuje Institut za javno zdravlje.

Dani preventivne medicine u Nišu traju do 27. septembra i okuplja lekare iz Srbije i deset evropskih zemalja koji će predstaviti 150 naučnih radova.

Leave a reply