субота, септембар 28

Subvencije za energetsku efikasnost do 90% za socijalno ugrožene

0
34

Brojne Nišlije došle su na tribinu o merama energetske efikanosti, koja je održana u Gradskoj kući. Mnogi od njih žele da menjaju stolariju, fasadu, ugrade solarne panele, s obzirom na to da žive u stanovima i kućama starim više od 40 godina. Novina ove godine je i javni poziv za energetski ugrožene kupce, za koje je Grad Niš izdvojio tri puta veći iznos.

Veliko interesovanje Nišlija za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele. U Gradskoj kući u Nišu organizovana je tribina za sve one koji žele da se informišu o merama energetske efikasnosti u stanovima i porodičnim kućama.

Rešio sam da se ove godine kvalifikujem za zamenu stolarije, jer živim u zgradi koja je stara 44 godine. Stolarija je već dotrajala, imamo mnogo problema sa strujom, sa izolacijom. Čak smo konkurisali za kompletnu sanaciju spoljnih zidova zgrada, mada je to velika investicija, pošto živimo u zgradi od 17 spratova, kaže Slavoljub Bajin.

Zainteresovan sam za sve mere, počev od panela, slarnog grejanja, tople vode, izolacije kuće, zamene stolarije, promene kotlova…To je kuća koja je zidana pre tridesetak godina, koja je energetski neefikasna i koja bi se koristila za stanovanje. Iz tog razloga smo odlučili da pristupimo razrešenju ovih tema i da ta kuća bude energetski efikasna, kaže Zoran Biberović.

Kroz program Vlade Srbije, građanima se daje do 50% ako se odluče za jednu do dve mere, a ako reše da sve renoviraju i zamene, pomoć ide do 65%.

Građani su najviše u zabuni koja je to visina subvencija za mere energetske efikasnosti. Iznos koji se opredeljuje je do 50%  za svaku primenjenu meru. Tu je možda malo zbunjujuće za građane zato što oni smatraju da na svaki iznos računa koji dobiju od izvođača radova iznos je 50%. Međutim, nije tako, postoje neka ograničenja, kaže direktor jedinice za implementaciju projekta “Čista energija i energetska efikasnost za građane” Aleksandar Punjević.

Kaže da sje pomoć za stolariju veća nego lane: za porodičnu kuću 200.000 dinara, a za stanove 180.000 dinara.

Ove godine je na raspolaganju 50 miliona dinara za subvencije građanima do 50% za neku od mera za koju se opredele. Najpopularnije mere su zamena stolarije, ugradnja solarnih panela, solarnih bojlera, izolacija fasade. Ove godine treba istaći i novine. Za socijalne katerogije stanovništva izdvojili smo značajna sredstva. Od ovih 50 miliona dinara, 37,5 miliona je za sanaciju upravo njihovih kuća, gde ćemo davati do 90% subvencije, kaže direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević.

Za kotlove na gas subvencije su oko 90.000 dinara, na pelet maksimalno oko 120.000, a za zamenu fasade oko 320.000 dinara.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply