субота, септембар 28

EU pomaže renoviranje Kazamata i ateljea u niškoj Tvrđavi

0
27

U niškoj Tvrđavi biće renovirani kazamati i ateljei i to uz podršku Evropske unije.

To su najavili gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović i šef delegacije Evropske unije Emanul Žiofre koji su sa ministarkom Tanjom Miščević obišli lokacije koje će se raditi.

Za taj projekat izdvojili smo više od milion evra, zajedno sa našim starim partnerima iz UNOPS-a radćemo na rekonstrukciji delova Beogradske kapije, kazamata, koji će se pretvoriti u mesta za inovativnu delatnosti, renoviraćemo to mesto koje će poslužiti za atelje, kazao je Žiofre.

Ovo će biti izuzetno značajno za naše Nišlije, jer kada se kazamati budu renovirali i kada ateljei budu renovirani, to će značiti novi prostor za razvoj umetnosti i starih zanata u Nišu, jer će ti lokali biti stavljeni u funkciju delatnosti koje ljudi u Nišu rade“, rekao je gradonačelnik.

Ovo je samo jedan u nizu projekata koji država i grad rade uz pomoć Evropske unije.

Izgradili smo gasni interkonektor između Bugarske i Srbije kako bismo omogućili da gas može da stiže i u druge delove zemlje. Zatim radimo na brzoj železnici između Beograda i Niša, što je projekat vredan 600 miliona evra, na što se naslanjaju veoma povoljni zajmovi od Evropske investicione banke i EBRD-a, rekao je Žiofre.

Dodao je da su takođe radili na rekonstrukciji železničke deonice od Niša do Dimitrovgrada.

„Radimo na izgradnji obilaznice železničke oko Niša“, podsetio je ambasador.

Jedan od najvažnijih projekata koji se trenutno izvodi jeste izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Na lokaciji uliva Nišave u Južnu Moravu gradi se veliko postrojenje koje je najveće na Balkanu i bićemo ponosni na ono što Niš može da učini za zaštitu životne sredine i za naše buduće generacije, rekao je Pavlović.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

 

Leave a reply