субота, септембар 28

Obilaskom Tvrđave obeležen Svetski dan turizma

0
28

Obilsakom Tvrđave i izložbe „Put istoka“ u Galeriji Sinagoga mnogobrojni učenici niških škola, ali i građani Niša su sa vodičima obeležili Svetski dan turizma. Ovo je bila dobra prilika da se Nišlije bolje upoznaju sa svojim gradom, kažu vodiči koji na dan turizma volonterski rade ture za svoj grad.

SVETSKI DAN TURIZMA

Okupljanjem mladih i starih Nišlija ispred Beogradske kapije počelo je putovanje kroz Tvrđavu povodom obeležavanja Svetskog dana turizma u Nišu. Najviše je bilo učenika niških osnovnih i srednjih škola kako bi bolje upoznali svoj grad.

„S obzirom na to da nisam rodom iz Niša i da u školu idem ovde ovakve ture su divne da upoznamo grad, naročito što je Tvrđava simbol Niša“, kaže učenica Tea Savić.

„Smatram da su ovakve ture dobre za učenike i građane da bi bilje upoznali svoj grad jer verujem da ne znaju mnogo detalja već sao površne informacije o svim znamenitostima u Nišu“, kaže Sanja Spasojević profesorka Ugostiteljsto-turističke škole Niš.

Udruženje turističkih vodiča u Nišu na ovaj dan skreće pažnju na značaj razvoja turizma u gradu na Nišavi koji je od januara do jula ove godine posetilo oko 70.000 turista. Ipak, rekordi posete domaćih i stranih turista Nišu oboreni su tokom leta za vreme trajanja mnogobrojnih festivala.

Niš šareniš, posećuju nas iz svih krajeva sveta i većina je oduševljena šta sve ovde može za kratko vreme da se vidi”, ističe Milica Began iz Udruženja turističkih vodiča Niša. 

Na Svetski dan turizma u Udruženju turističkih vodiča kažu da u Nišu postoje pet licenciranih vodiča za ture za domaće turiste kroz Niš. Ukupno je ih oko stotinu koji su svakodevno sa stranim turistima, ali fale licencirani vodiči na pojedinim stranim jezicima.

Fale nam vodiči na svim jezicima, najviše za ture na nemačkom jeziku i španskom jer turisti sa špnaskog govornog područja ne žele vođenje na enegleskom jeziku”, objašnjava Began. 

Da bi se skrenula pažnja javnosti na značaj razvoja turizma u Nišu na Dan turizma Nišlije su sa vodičima upoznale Tvrđavu i posetile izložbu „Put istoka“ u Sinagogi koja govori o putovanju kralja Milana Obrenovića koja traje do 3. oktobra.

Ona i jedna od posećenijih izložbi Narodnog muzeja ove godine, dok je rekorde oborilla Ćele kula, arehološko nalazište Medijana i Memorijalni kompleks 12 februar. Ove objekte je od početka godine do kraja avgusta poestilo više od 90.000 ljudi.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Leave a reply