субота, септембар 28

Kad srce „izda“! Sve više mladih sa srčanim udarom

0
15

Kardiovaskularna bolest ostaje najveći ubica na svetu – odgovorna za više od 20,5 miliona smrtnih slučajeva svake godine.

U svetu i kod nas, kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti, a godišnje 48 hiljada stanovnika u Srbiji umre od bolesti srca.

Zato je važno jačanje svesti o promeni životnih navika,jer se 80 posto prevremenih smrti od srčanih i moždanih udara može  sprečiti. Ovo je jedan od zaključaka ovogodišnjeg  tradicionalnog obeležavanja ‘’Svetskog dana srca’’u  Institutu za lečenje i rehabilitaciju‘’Niška Banja’’.

Kroz Institut za lečenje i rehabiliitaciju ‘’Niška Banja’’,svake godine  prodje na hiljade pacijenata nadajući se oporavku srca i kardivaskularnog sistema.

Sve je više mladih ljudi koji doživljavaju infarkt miokarda, kažu u Institutu.

„Koristi srce za akciju’’  slogan je ovogodišnjeg obeležavanja svetskog dana srca,koji je u kalendar dogadjaja uveden 2000. godine.

Cilj kampanje jeste motivacija svih država  da razviju ili podrže nacionalni plan kardivaskularnog zdravlja,koji je neophodan alat za sprečavanje vodećeg uzroka smrti šiirom sveta.

Leave a reply