недеља, септембар 29

Ekspanzija bolesti zavinosnosti u Nišu (VIDEO)

0
25

Niški Centar za socijalni rad poslednjih nekoliko godina beleži sve manji broj korisnika novčane socijalni pomoći, ali se povećava broj korisnika koji traže pomoć iz domena porodične pravne zaštite.

Među njima su uglavnom porodice čiji članovi boluju od raznih bolesti zavinsnosti što prouzrokuje dalje probleme, kaže pomoćnica direktora Centra za socijalni rad Lidija Stanković. Dodaje da zabrinjava i podatak da je sve više starijih osoba koje bližnji zanemaruju i traže pomoć za smeštaj u socijalne ustanove.

Sve zavisnosti su pokušaj osobe da se osećanja, kao i sam tok života, dovedu u kontrolu, a zbog traumi koje su nekada doživele, kažu psiholozi. Sociolozi uzroke da se neko preda alkoholu, drogi, kockanju ili nekom drugom obliku zavisnosti vide u raznim društvenim okolnostima i ubrzanom tempu života koje nameće stalno prisustvo teskobe i napetosti.

„Sve zavisi od samog čoveka ali njegova zavisnost utiče na sve u porodici“, kaže jedan Nišlija.

U praksi, podrška porodice članu koji je alkoholičar, narokoman ili kockar je kompleksna, jer se uglavnom radi o zajednicama koje se suočavaju i sa drugim problemima kao što su porodično nasilje. U niškom Centru za socijalni rad ističu da se poslednjih godina broj korisnika novčane socijalne pomoći smanjuje ali povećava broj korisnika koji traže pomoć u oblasti porodične pravne zaštite.

Povećava nam se broj multiproblemskih porodica koje se javljaju zbog loše materijalne situacije, ali u radu sa njima se vidi da imaju člana koji zavisnik, i u našem gradu broj bolesti zavisnosti je u ekspanziji”, kaže pomoćnica direktora Centra za socijalni rad u Nišu Lidija Stanković.

Porodice u Nišu se najčešće suočavaju sa članom koji je zavisnik od alkohola, a potom od psihoaktivnih suspstanci i kocke. I ako među njima ima i žena, više je muškaraca.

Uz to, sve je više korisnika starije dobi koji traže pomoć u rešavanju problema sa njihovim članovima porodice, kažu u Centru za socijalni rad.

Imamo sve veći broj zahteva satrajih osoba koji su zanemareni od svojih bližnjih i traže smeštaj u socijalne ustanove, što pkazuje da su se izgubile traidicionalne porodične vrednosti ”

U Srbiji se više od 200.000 ljudi bori sa bolestima zavisnosti, a nezvanična statistika pokazuje da se samo dva odsto leči.

Ono što je takođe primetno je da je sve više tzv politokskomanija. To su lica koja u isto vreme koriste i drogu i alkohol i dovodi do agresivnih ispada što utiče na promenu karaktera i ishod je porodično nasilje, veća stopa kriminala”, objašnjava Lidija Stanković.

Poslednjih godina se beleži i sve više onih koji imaju su zavisni od društvenih mreža, intereneta, računara, mobilnih telefona, igrica i novih digitalnih tehnologija. U Centru za socijalni rad kažu da se zbog toga prave programi prevencije koji se sporovode uglavnom u školama kako bi se smanjilo pre svega vršnjačko nasilje.

 

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply