понедељак, септембар 30

„Pogovor“ premijerno na sceni Narodnog pozorišta Niš (VIDEO)

0
7

Foto: Nikola Milosavljević

Na sceni Narodnog pozorišta Niš u utorak, 1. oktobra od 20 sati biće izvedena predstava “

Foto: Nikola Milosavljević

Pogovor”, u režiji Spasoja Ž. Milovanovića. Reč je o adaptaciji romana “Ogovaranje” Nebojše Romčevića. Komad prikazuje četiri velikana pozorišta Srbije kroz različite žanrove, ali i odnos društva prema pozorištu i pozorišta prema društvu.

Prva repriza je u sredu 2. oktobra, takođe od 20 sati.

Predstava “Pogovor” niškog teatra, Beoarta iz Beograda i Narodne biblioteke Budva nastala je kao adaptacija drame “Ogovaranje” Nebojše Romčevića. Za adaptaciju i režiju zadužen je upravnik Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović.

Govori se o četvoro velikana pozorišta Srbije. Od njih četvoro njih troje je igralo u Narodnom pzoorištu Niš. Svi ostali likovi koji se pojavljuju jesu posledica nekih komentara o Bogoboju Borucoviću. On je taj objedinjujući faktor. Lik Bogoboja Borucovića se ne pojavljuje u komadu. Otuda i taj prvobitni naziv “Ogovaranje”. Sve vreme se ogovara, a kroz to ogovaranje mnogo više govorite o sebi, nego što ogovarate. Nas je interesovao odnos društva prema pozorištu i pozorišta prema društvu i na koji način se pozorište poigrava svojim žanrovima, kaže Spasoje Ž. Milovanović.

Ulogu Katarine Katice Popović igraju Barbara Petrović i Katarina Arsić.

Katica Popović Šarčević Rucović je glumica koja je igrala u Nišu i regionu. Bila je devojka čuvenog Bogoboja Rucovića, kasnije se udala za njega. Nisu imali dece. Zajedno su igrali, imali su svoju trupu. Onda su se razveli. Sada kreće priča o Bogoboju i o njegovim drugim ženama, kaže Katarina Arsić.

Milica Majkić igra Olgu Ilić.

Što se tiče Olge Ilić, zaista mi je fascinantna njena životna priča. Ona je zaista bila van svog vremena. Jedna hrabra, inteligentna žena. Naučila sam dosta o njoj istraživajući o njenom životu. Nema toliko razlike, to mi je bilo fascinantn. Bila je dosta hrabrija od mene i dosta sam naučila od nje, kaže Milica Majkić.

Danilo Milenković ima nekoiliko uloga – tumači doktora, pozorišnog kritičara, pandura i kralja.

Ja se uvek plašim kad dobijem više uloga, jer se na drugoj godini nisam baš snalazio puno u tim transformacijama, ali sam kroz ovaj proces naučio da je to vrlo dragoceno za mene. Zaista dugujem veliku zahvalnost reditelju i starijim kolegama. Bilo je vrlo zahtevno, ali zanimljvo i za mene inspirativno, kaže glumac  Danilo Milenković.

U predstavi igraju i Miroslav Jović, Vesna Stanković, Dragiša Veljković, Evgenija Stanković, Petar Miljuš, Nikolija Mičić. “Pogovor” je izveden u Budvi, a niška premijera zakazana je za 1. oktobar, na sceni Narodnog pozorišta.

 

Leave a reply