уторак, октобар 1

Ponovno pokretanje usluga za starije: Klub „Hrana na točkovima“ u Nišu

0
7

Gerontološki centar u Nišu ponovo će oformiti dve usluge – to su Klub starijih lica i “Hrana na točkovima”, za one koji žive u stanovima i kućama. Gerontološki centar ima oko 250 korisnika o kojima brine stotinak zaposlenih, a prosečna popunjenost tokom godine je oko 90 odsto.

Povodom Međunarodnog dana starijih Gerontološki centar posetio je i gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović sa svojim timom.

Oni su u sklopu uređenjа dvorištа Centrа, koje sprovodi JKP „Mediаnа“, zаsаdili sаdnicu ukrаsne trešnje kojа trebа dа simbolizuje brigu o uslovimа u kojimа štićenici Gerontološkog centrа žive i u koji će Grаd nаstаviti dа ulаže kаko bi ti uslovi bili nа nаjvišem mogućem nivou. Zаsаđene su 32 sаdnice zimzelenog i listopаdnog ukrаsnog drvećа.

Razgovarali smo direktorkom Gerontološkog centra da se ponovo oforme dve usluge. Jedna usluga je Klub starijih lica, koji je ranije funkcionisao. To će u najkraćem roku biti formirano. Druga usluga će mnogo koristiti starijim licima. Zove se “Hrana na točkovima”. Potrudićemo se da u 2025. godini izdvojimo dodatna sredstva koja nisu preterano velika, a puno će značiti. Sem korisnika koji se hrane u Gerontološkom centru, imamo starije ljude koji žive u stanovima i kojima bi ovakva usliga puno značila, kaže gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović.

Klub je nešto što imali do 2020. godine i što je bilo potrebno zbog socijalne sigurnosti građana treće dobi. Nakon prestanka te usluge, javila se velika potreba i apel korisnika koji su bili korisnici da se uspostavi usluga “Hrana na točkovima”. Klub je bio glavno dešavanje i jedini izvor zabave i razonode mnogim sugrađanima. “Hrana na točkovima” obezbeđivala je svakodnevni obrok 90 kuća na teritoriji Niša. Potreban je veći ksapacitet, potrebno na odeljenju sa pojačanim nadzorom. Prosečna popunjenost tokom godine je oko 90 %, kaže v. d. direktora Gerontološkog centra Niš Sanja Stojančić.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply