четвртак, октобар 3

Za Dan „Srbijašuma“ 33 sadnice u OŠ Ivo Andrić

0
11

JP,,Srbijašume’’ obeležilo je 33 godine rada i postojanja sadnjom 33 sadnice u dvorištu Osnovne škole Ivo Andrić u Nišu. U sadnji su učestvovali i učenici mlađih razreda kojima je ovo bila prilika da se upoznaju sa važnošću zaštite prirode i očuvanja zdrave životne sredine.

,,Dan „Srbijašuma“ obeležavamo na simboličan način u svim delovima preduzeća, pa naravno i u Šumskom gazdinstvu Niš, sadnjom po 33 sadnice na javnim površinama. U dogovoru sa rukovodstvom Grada Niša i Gradske opštine Crveni Krst odlučili smo da novim sadnicama obogatimo i ulepšamo dvorište jedne od najmlađih niških osnovnih škola’’, rekao je Bratislav Dikić, pomoćnik direktora JP ,,Srbijašume’’.

U poslednjih pet godina na teritoriji niškog Šumskog gazdinstva pošumljeno je 228 hektara sa gotovo pola miliona stabala. Samo su u ovoj godini podignuta 22 hektara novih šuma, a do kraja godine taj broj će biti udvostručen, rekao je Dikić i naglasio da je od osnivanja JP ,,Srbijašume’’, samo na teritoriji Grada Niša zasađeno oko 2,8 miliona sadnica, što znači po 40 hektara i 83 000 stabala godišnje u proseku.

,,I da ne zaboravimo, upravo u Nišu je još daleke 1899. godine osnovana prva šumska sekcija u Srbiji. Za tih 125 godina zasadili smo milione stabala i hiljade i hiljade šuma na celom jugu Srbije i to ćemo raditi i ubuduće’’, naglasio je Dikić.

Gradski većnik Svetozar Aleksov je istakao da Grad Niš itekako vodi računa o zelenilu u urbanim sredinama.

,,JKP Medijana je kroz razne programe i akcije samo u prethodnoj godini posadila preko 2 000 sadnica na teritoriji Grada, a u sledećoj planira i više. Pored njih i brojna udruženja i kompanije pokazuju svoju ekološku odgovornost i svest sadnjom drveća, te je i na taj način Niš ove godine postao bogatiji za oko 1000 novih stabala. Sa takvom praksom ćemo nastaviti jer svako posađeno drvo znači i unapređenje životne sredine i lepše i zdravije okruženje u kome živimo’’, poručio je većnik Aleksov.

Pored predstavnika uprave JP Srbijašume u Nišu, Grada i, naravno, škole domaćina, prisustvovali su i načelnik Školske uprave Predrag Nešović i predsednik GO Crveni Krst Miroslav Milutinović sa saradnicima.

Leave a reply