четвртак, октобар 3

Šta će se to dobro desiti srpskim finansijama? Vučić najavio „kreščendo“ finansijskog uspeha, ali ne i šta će to biti

0
14

Vučić: Nadamo se izvanrednim vestima za 48 sati u oblasti finansija

Novi Sad, 3. oktobra 2024. – FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se nada izvanrednim vestima za našu zemlju u narednih 48 sati, što bi, kako je rekao, bio kreščendo našeg finansijskog uspeha, ali da će to moći da objavio tek u petak uveče ili u subotu ujutro.

U izjavi novinarima nakon obilaska završnih radova na Železničkoj stanici Subotica, Vučić je rekao, govoreći o brzoj pruzi Novi Sad – Subotica, da je ponosan na Srbiju i sve što je uradila.

„Ponosan sam na sve što smo napravili i to je nešto što niko neće moći da nam oduzme. Ovo je neverovatan uspeh, ovo se ne gradi svakih godinu dana. Ovde je ogroman novac bio potreban, nastavićemo da radimo, mnogo moramo u Banat da ulažemo“, najavio je Vučić.

Dodao je da ako se bude obezbedio novac uskoro, krenuće da se gradi pruga od Pančeva preko Opova, Zrenjanina, Miloševa, do Kikinde i levim krakom, odnosno zapadnim i severozapadnim ka Subotici da se povežu i Čoka i Subotica.

„Mnogo bismo uradili, a onda nam ostaje posle Sombor, Vrbas, 53 kilometra da i Somborci, ljudi iz zapadnog Bačkog okruga dođu do brze pruge. Kasnije i Sombor, Subotica, ali mnogo, mnogo para to zahteva, tako da videćemo“, rekao je Vučić.

On je zavhalio na ogromnoj posvećenosti projektu izgradnje pruge svima koji su u njoj učesttvovali.

„Napravićemo veliku proslavu 24. novembra. Verujem da će nam se pridružiti i (mađarski premijer) Viktor Orban, ako bude mogao. Zajednički smo ovo dogovarali, red je da zajednički proslavimo. Doći će nam i ministar velike vlade Narodne Republike Kine ovde da zajedno sa nama ovaj uspeh proslavi. Tako da 24. novembra narode spremajte se iz Beograda do Subotice za sat i deset“, poručio je Vučić.

Vučić stigao u Suboticu vozom za testiranje brze pruge, obilazi završne radove na stanici

Subotica, 3. oktobra 2024. – FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bg

Vučić je prethodno stigao  u Suboticu vozom za testiranje brze pruge i obišao završne radove na staničnoj zgradi Železničke stanice.

Vučić je, zajedno sa suprugom Tamarom, došao iz Novog Sada vozom za testiranje Nemačkih železnica, koji je na novoizgrađenoj deonici brze pruge išao 200 kilometara na sat.

Železnička stanica Subotica nalazi se u samom centru grada i podeljena je na dva dela: putnički i teretni, a ujedno predstavlja i čvorište na granici između Srbije i Mađarske.

Radovi na rekonstrukciji stanice počeli su u avgustu prošle godine, a odvijali su se u dve faze.

Prva faza obuhvatala je rekonstrukciju teretnih i putničkih terminala, kao i radove na zameni koloseka šest sporednih koloseka.

Rekonstruisano je ukupno 23 km koloseka i 113 skretnica, sa dužinom staničnih koloseka od 16 km i dužinom sporednih koloseka od sedam kilometara, uključujući i šest objekata, tri koja su bila predviđena za rušenje i rekonstrukciju kao i tri novoizgrađena.

Projekat modernizacije i rekonstrukcije pruge Beograd – Budimpešta predstavlja kapitalni projekat saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a ujedno je i prvi projekat povezivanja kineske železničke tehnologije i opreme sa tehničkim specifikacijama interoperabilnosti železnica Evropske unije.

Ukupna dužina pruge Beograd – Budimpešta je blizu 341,7 kilometara, povezuje Beograd i glavni grad Mađarske Budimpeštu, a 183,1 kilometar se nalazi na teritoriji Srbije.

Leave a reply