петак, октобар 4

Šta će biti sa akva parkom? (VIDEO)

0
27

Da li će akva park u Niškoj Banji na kraju postati deo javno privatnog partnerstva? Da gradsko rukovodstvo razmišlja o takvoj opciji potvrđuju i predsednik Skupštine grada i gradonačelnik Niša. Kako će to izgledati u praksi znaće se nakon detaljnije analize.

Mi smo praktično obustavili i radove na akva parku za ovu godinu jer oni ne mogu da se praktično završe zbog tendera koji ne mogu da prođu do kraja godine, znači sa te pozicije smo skinuli 581 milion. Mi ćemo to nastaviti sledeće godine, mi za akva park tražimo, takvu smo odluku doneli političku, da tražimo da to ipak bude privatno javno partnerstvo i verovatno će gradonačelnik više o tome da priča. To nam je ideja treba da uključimo i privatnog partnera što se tiče akva parka, kaže predsednik SG Igor Novaković.

Javno privatno partnerstvo je stvar koja postoji kao mogućnosti finansiranja, jedan od načina finansiranja, ali i jedan od načina rada jer taj privatni partner koji bi ušao  sa svojim udelom u partnerstvo bi na neki način verovatno sutra i upravljao tim akva parkom, a to vam je princip na koje funkcioniše javno privatno.  Znači, gradi se od nečijeg novca. Grad obezbeđuje deo novca, a  deo novca obezbeđuje privatni partner, ali se traži kasnije i upravljanje ili deo zarade da se vrati javnom, a  deo privatnom partneru. Naravno da postoji ta verovatnoća i ta varijanta, potrebno je naći adekvatnu kuću koja bi tako nešto želela. U ovoj fazi u kojoj još uvek nije izgrađeno može da se nađe partner,verovatno,  koji bi recimo i završio i koji bi sutra upravljao. Različiti su modeli, potrebno je vreme za sagledavanje čitavog tog problema, onda ćemo izaći sa rešenjima, kaže gradonačelnik Dragoslav Pavlović.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply