петак, октобар 4

Matija Bećković predstavlja „Majku Zorku“ (VIDEO)

0
26

Akademik Matija Bećković promovisao je u Nišu svoju prvu autobiografsku knjigu – „Majka Zorka“. Bećković, nadovezujući se na majčina kazivanja, prvi put piše o svom životu, odrastanju i školovanju, patnji za ocem i majčinoj teškoj borbi za život svoje dece

Prvi put najveći srpski pesnik piše prozno delo. I to autobiografiju! Akademik Matija Bećković je dnevnik svoje majke pretočio u knjigu „Majka Zorka“, koju je predstavio u Gradskoj kući u Nišu.

Moja knjiga „Majka Zorka“ je jedna ispovest moje majke, koja nije ni slutila da će to biti knjiga i da ću ja to objaviti. Ona je htela da ja znam ko sam i čiji sam i da znam kakav je bio život moje majke. Ja sam joj poklonio jednu veliku svesku u kojoj se ja nikad ne bih usudio da nešto pišem. Ali ona se nije plašila papira. Ona se ispovedila i bez ikakvog problema, bez tačke i zapete, prosto izgrcala svoj život“, kaže autor knjige Matija Bećković.

Majka Matije Bećkovića pisala je u vreme robije kao supruga četničkog vođe. U dnevniku je opisala svoj život sa troje dece koja nisu prestala da čekaju svog oca.

Kako se literatura u međuvremenu bavila tolikim fantazijama, izmišljotinama, meni se čini da su se čitaoci zaželeli istine i da su u naše vreme počeli da se čitaju memoari, biografije i da ljudi hoće lepo da saznaju o svom vremenu i životu, kaže Matija Bećković.

Knjiga „Majka Zorka“ nesumnjivo je svedočanstvo jednog vremena.

Ona je ne samo ispričala svoj život, nego se uvek kada je neka važna situacija i fotografisala. Tako da su te fotografije postale ilustracije za ono što priča. Ja sam pre nego što je ona to napisala pisao svoje pesme, koje su bile takođe napisane na osnovu onoga što sam ja doživeo. Tako da su njeni tekstovi postali komentari mojih pesama, kaže akademik Matija Bečković.

Matija Bećković, nadovezujući se na majčina kazivanja, prvi put piše o svom životu, odrastanju i školovanju, patnji za ocem i majčinoj teškoj borbi za život svoje dece. Izdavač knjige je Manjo Vukotić.

 

 

Leave a reply