субота, октобар 5

GERNIKA2 – PRIČA O NATO BOMBARDOVANJU PANČEVA PRED NIŠKOM PUBLIKOM (VIDEO)

0
5

U Nišu je prikazan dokumentarni film Gernika 2 o ekološkim posledicama NATO bombardovanja naftne rafinerje i petrohemijskog kompleksa u Pančevu. Film je nastao na godišnjicu, 25 godina od NATO agresije kada je u Beogradu organizovana Internacionlana konferencija. Prisustvovalo je 100 stranih delegata iz 37 zemalja. Niš je bio četvrti grad u kojem je film prikazan.

 

 

17 hiljada tona izlivenog amonijaka, 8 tona izlivene žive, 70 hiljada tona izgorele i 30 hiljada tona iscurele sirove nafte, 250 tona mineralnog đubriva, iscurelo 2100 tona etilendihlorida, i izgorelo i ispušteno u vazduh 460 tona vinilhlorida monomera. Sve ovo otišlo je u životnu sredinu tokom NATO bombardovanja Pančeva ’99.godine. Filmska smotra na 25-tu godišnjicu povod je da se kroz film Gernika2 podseti na jedan od većih ekocida počinjenih na ovim prostorima.

„Mi smo hteli da kroz jedan, relativno mali grad, kroz Pančevo, da zapravo pokažemo šta se desilo 1999.g i šta to što se desilo u toj nedelji, znači i dan danas. U prvom momentu posledice su bile vizuelne, a danas su one zdravstvene. Brojke su udvostručene, na primer za karcinom od 2005.godine. kaže reditelj Ognje Petković.

Ideja potiče od producenta Ljiljane Verner koja je u to vreme sa delegacijom nemačke Građansk inicijative boravila u Srbiji tokom NATO agresije. Deo tada prikupljenog video materijala našao se u filmu.

„Zdravstvene posledice i zločinačko bombardovanje NATO-a je tabuizirano. Jugoslavija je bila žrtva u redu i nizu modernih, ekoloških ratova“ pojašnjava producent, dr med. Ljiljana Verner

Gernika 2, film o bombardovanju naftnih postrojenja i fabrike veštačkih đubriva, jasna je aluzija na bombardovanje Gernike, baskijski grad kog su 26. aprila 1937. uništili  pripadnici Legije Kondor nemačkih vazduhoplovnih snaga Luftvafe tokom Španskog građanskog rata. To bombardovanje potpuno je uništilo grad sa ogromnim brojem ljudskih žrtava. Stradanje Gernike ovekovečio je i Pablo Pikaso.

Leave a reply