понедељак, октобар 7

Uklučivanje veš mašine kada je struja jeftina, isključivanje bojlera, korišćenje štedljivih sijalica, zamena stolarije i fasade – ovo su samo neki od načina da se u novoj grejnoj sezoni uštedi energija, kako god se grejali. Energetičari kažu da će svaka, i najmanja, ušteda biti dobra ne samo za kućni budžet , već i za globalni energetski bilans i za životnu sredinu. Delom to možemo postići uz pomoć subvencija koje daje država, ali i prostim gašenjem sijalica i uređaja kad nismo u prostoriji.

Trudimo se da štedimo na sve načine – ovo su uglavnom odgovori Nišlija na pitanje da li vode računa o protrošnji energije pred novu grejnu sezonu.

Plaćam grejanje 2000 dinara, ali zgrada je nova imam izolaciju, kalorimetre. Tako može da se uštedi, kaže jedna Nišlijka.

Energetičari kažu da treba biti racionalan na svakom koraku. I tokom leta i tokom zime. Velike uštede se mogu ostvariti i kupovinom energetski efikasnijih uređaja.

Ako vam se ne daj bože pokvari uređaj onda razmišljamo da uzmemo energetski efikaan uređaj. To je u trenutku veliko ulaganje, ali se isplati kasnije. Treba voditi računa i o pikovima potrošnje kaže profesorka Mašinskog fakulteta Mirjana Laković.

Uštedi energije mogu da doprinsu i subvencije za zamenu stolarije, fasada, kotlova koje su trenutno aktuelne. Neki podaci kažu da, ako odmah i bez razmišljanja zamenite vaše stare prozore uštedećete i do 50 posto na grejanju, a investicija će vam se isplatiti za 3 do 5 godina.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Leave a reply