понедељак, октобар 7

VUČIĆ U HAMBURGU: O ENERGIJI, LITIJUMU, KOSOVU…

0
16

First row from left: President of Namibia Nangolo Mbumba, First Mayor of Hamburg Peter Tschentscher, German Chancellor Olaf Scholz, left, and President of Mauritania Mohamed Ould Ghazouani walks during of the Sustainability Conference in Hamburg, Germany, Monday, Oct. 7, 2024. (Georg Wendt/dpa via AP)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je jutros doputovao na Hamburšku konferenciju o održivosti gde ga je dočekao nemački kancelar Olaf Šolc, izjavio je da „održivost“ nije samo reč, već da predstavlja izazov sa kojim se suočavamo svi zajedno.

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je da će se Nemačka pridružiti globalnoj alijansi za baterije, zajedno sa Srbijom i Zambijom.

Predsednik Vučić se sastao sa kancelarom Šolcom i drugim zvaničnicima, a sutra će učestvovati na panelu „Pregovori o novoj alijansi – odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama“. Nakon posete Hamburgu, predsednik Vučić će otputovati u Tivat i učestvovati na Samitu Brdo-Brioni procesa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom imao odličan i srdačan sastanak i da su razgovarali o brojnim temama, evropskom putu Srbije, kao i o situaciji na AP Kosovo i Metohija.

Vučić: Sa Šolcom srdačan sastanak, razgovor o EU putu Srbije i situaciji na KiM

„Razgovarali smo o određenim pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju, izneli smo različite stavove, ali i veliku saglasnost po pitanju brojnih svetskih tema. Istovremeno, naglašena je važnost naše saradnje, zahvalnost našim partnerima za ogroman broj fabrika i investitora koji iz Nemačke zapošljavaju ljude u našoj zemlji i doprinose njenom razvoju. Da nije bilo nemačkih kompanija, teško da bismo došli do ovakvog investicionog rejtinga, na čemu su nam nemački domaćini i kancelar Šolc čestitali“, rekao je Vučić.

German Chancellor Olaf Scholz, left, and President of Serbia Aleksandar Vucic shake hands at the City Hall before the start of the Sustainability Conference in Hamburg, Germany, Monday, Oct. 7, 2024. (Georg Wendt/dpa via AP)

Preneo je novinarima da su razgovarali i o tome što je Srbija postala deo inicijative za mineralne sirovine i dodao da Nemci pokušavaju da naprave globalnu alijansu uključujući sve veći broj zemalja.

Razgovor sa Šolcom je okarakterisao kao odličan i dodao da veruje da će Srbija nastaviti veoma dobru saradnju sa Nemačkom.

„Danas sam prisustvovao i radnom ručkom sa deset lidera iz raznih zemalja, sa kojima sam razgovarao tome kako da izmenimo našu ekonomsku budućnost i postižemo sve bolje rezultate. Nemačka je ekonomski dominantna sila EU i motor njenog razvoja, a za Srbiju je ekonomski, trgovinski i svaki drugi partner broj jedan. Nemačka razmišlja više godina unapred, a na nama je da ne kasnimo“, rekao je Vučić.

Naglasio je da su Nemci doneli odluku da se bave onome što će doći za pet, 10 i 15 godina, a ne za godinu ili dve.

„Okupljaju sve zemlje da vide otkud mogu da uvoze zeleni vodonik, otkud mogu da uvoze litijum ili baterije. Šolc je bio toliko fer da je svuda govorio i rekao, šta god da radima hoćemo da taj deo prerade bude sačuvan u tim zemljama. Dakle čak i za neke druge zemlje, pošto je sa nama to već dogovoreno i postignuto i kroz papire koje smo potpisali. Nemačka je pouzdan saveznik po tom pitanju, veoma važan. I mislim da je ovo bilo izuzetno dobro što smo ovde“, rekao je Vučić i dodao da smo bili jedini iz Evrope.

Kaže da su na Hamburškoj konferenciji o održivosti bili prisutni i predstavnici iz našeg regiona, ali u svojstvu ministara, što je, kako je rekao, potpuno drugi nivo.

Vučić: Uskoro ću otići sa Šolcom da vidim kako izgledaju nemački rudnici litijuma

German Chancellor Olaf Scholz, right, and President of Serbia, Aleksandar Vucic attend a bilateral discussion at the Hamburg Sustainability Conference in City Hall, (Marcus Brandt/Pool Photo via AP)

Vučić je rekao da očekuje da će uskoro sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom otići da vidi kako izgledaju rudnici litijuma te zemlje, dodajući da je uveren da će Nemačka obezbediti poziv i predstavncima medija da posete rudnike.

„A on (Šolc) me je obavestio da mu je češki premijer Petr Fijala upravo saopštio da Češka kreće u izgradnju litijumskog rudnika. I oni će krenuti u razgovore, da li od toga da naprave jedan veliki, najveći u Evropi, ili će da prave dva, koja bi bila u prva tri najveća u Evropi“, rekao je Vučić novinarima u Hamburgu nakon susreta sa Olafom Šolcom.

Dodao je da će Srbija narednih dana potpisati važan ugovor sa američkom firmom UGTR za izgradnju više od jednog gigavata instalirane snage solarnih parkova, sa, kako je naveo, balansirajućim kapacitetima od 200 do 250 megavata.

„To je za nas strašno važno, jer ne možete bez balansiranja energije da ubacite u mrežu, makar i proizvodili tu energiju, komplikovan je proces“, dodao je Vučić.

Leave a reply