уторак, октобар 8

I bušenja kod Gornje Studene na sednici Skupštine Srbije

0
19

Foto: Biljana Ljubisavljević

Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju raspravu izmenama zakona o rudarenju litijuma i bora, ali su na početku sednice  postavljali pitanja izvršnoj vlasti, između ostalog, i o tome ko je i za koje minerale dobio mogućnost da istražuje u blizini vodoizvorišta Studena u Nišavskom okrugu.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije za TV Zona plus je potvrđeno da su firmi “Edelweiss Mineral Exploration” odobrena geološka istraživanja na potezu Gornja Studena – Bancarevo još 2021. godine.

Poslanik Zeleno-levog fronta Rastislav Dinić rekao je da imaju saznanja da jedna australijska kompanija u blizini vodoizvorišta Studena vrši istraživanja, odnosno bušenje u sklopu istraživanja, te upitao kako je moguće da se u to uključi lokalna zajednica, u smislu da mogu da reaguju na vreme, prenosi Tanjug.

Agencija Beta objavila je da su geološka istraživanja bakra i zlata kod izvorišta “Studena” na Suvoj planini privremeno obustavljena.

Kako Beta prenosi, meštani Bancareva kažu da su radnici firme koja je bušila teren između tog sela i Gornje Studene napustili lokaciju i odvezli mašine i bagere. Ostale su tri zabetonirane bušotine i oprema za dopremanje vode, a meštani kažu da nisu dobili nikakve zvanične informacije.

Šta kaže resorno ministarstvo?

Na lokalitetu Studena rešenjem Ministarstva rudarstva i energetike iz 2021. godine odobrena su geološka istraživanja bakra, zlata i prateće asocijacije elemenata privrednom društvu Edelweiss Mineral Exploration d.o.o, navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva TV Zona plus.

Primenjena geološka istraživanja su skup procesa i aktivnosti koji se izvode radi otkrivanja i dobijanja relevantnih podataka o: geološkoj građi, genezi, kvalitativnim i kvantitativnim karakteristikama mineralnih i drugih geoloških resursa. U konkretnom slučaju, geološka istraživanja su u početnoj fazi i pitanje je kako će ista biti završena, s obzirom da je to jedan dug proces i neizvestan pre svega sa aspekta investitora. Tako da u ovom trenutku ni u naznakama se ne može govoriti o nekom planiranju rudnika. Treba imati u vidu da se u poslednjih nekoliko decenija vrše istraživanja metala u Srbiji, a da je samo jedan rudnik otvoren na lokalitetu Čukaru Peki.

Sa druge strane za Republiku Srbiju istraživanja su značajna, jer se na taj način dobijaju podaci o geološkoj građi,  hidrogeološkim i geotermalnim, inženjerskogeološkim-geotehničkim karakteristikama i geodinamičkim svojstvima geološke sredine, koji se kasnije mogu koristiti za potrebe prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja i izgradnju građevinskih objekata i dr.

U postupku ishodovanja odobrenja za istraživanje između ostalog dostavljeno je i Rešenje o uslovima Zavoda za zaštitu prirode za izvođenje primenjenih geoloških sitraživanja bakra, zlata i prateće asocijacije elemenata na lokalitetu Studena. Predmetni uslovi sadrže ograničenja u pogledu istraživanja i isti su sastavni deop Projekta istraživanja. Nosilac istraživanja u obavezi je da izvodi radove u skladu sa projektom. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja da se radovi ne izvode u skladu sa projektom ili da se istim utiče na režim voda i sl., može se podneti predstavka inspekciji Ministarstva rudarstva i energetike, nakon čega će biti izvršen inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo činjenično stanje, navodi se u odgovoru Ministarstva TV Zona plus.

 

Izvorište “Studena” inače snabdeva vodom polovinu Niša.

Leave a reply