среда, октобар 9

Vesić: Nastavljamo izgradnju niškog aerodroma, ulažemo preko 140 miliona evra (VIDEO)

0
22

Uskoro počinje sanacija poletno-sletne staze na Aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu. Dobijena je građevinska dozvola, a sledeći korak je rušenje stare terminalne zgrade i izgradnja još jedne nove, zatim proširenje platforme za avione i izgradnje tornja, najavio je ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Goran Vesić, prilikom potpisivanja Memoranduma o razumevanju o moderniziaciji niškog aerodroma sa predstavnicima kineske firme Šandong. Radovi, koji će trajati do 2027. godine, vredni su više od 140 miliona evra.

NASTAVLAJU SE ULAGANJA U NIŠKI AERODROM

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju o modernizaciji Aerodroma Konstantin Veliki stekli su se uslovi da se nastave ulaganja u nišku vazdušnu luku. Za mesec dana biće potpisan i zvaničan ugovor sa kineskom firmoim Šandong kojim će u niški aerodrom biti uloženo 140 miliona evra.

Prva je sanacija poletno sletne staze jer nije rađena od izgradnje aerodroma, zatim izgradnje nove zgrade, ruralne staze i platforme za avione za parkiranje aviona i izgradnju tornja. Za poletnu sletno stazu i ruralnu imamo građevinsku dozvolu, kao i za toranj, a ubrzo stižu i ostale”, kaže ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja. 

Potpisivanje ovog memoranduma dokazuje koje poverenje ima Vlada Srbije u kineske firme i pokazuje čelično prijateljstvo između Kine i Srbije”, rekao je posle potpisivanja Memoranduma ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming. 

U prvom ugovoru sa kineskom firmom izgrađena je nova terminalna zgrada, parking, pristupne saobraćajnice. To je koštalo oko 30 miliona evra. 

Projekat modernizacije uz sve što je urađeno i šta će tek biti je i rehabilitacija putne infrastrukture u Nišavskom okrugu i doprineće celokupnom razvoju ovog kraja”, kaže ministarka držvane uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević. 

„Ovakvi projekti prevazilaze mogućnosti jednog grada i bez velikih i pravih prijatelja nema budućnosti. Zahvaljujući prijateljima stvaramo nove simbole modernog Niša”, dodaje gradonaečlnik Niša Dragoslav Pavlović. 

Sve radove na niškom aerodromu u naredne tri godine finansiraće kineska firma Šandong. Novac će Srbija vraćati Kini od 2027. godine da bi država imala finansijsku stabilnost i bila u granicama dozvoljenog javnog duga, istako je ministar Vesić.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply