среда, октобар 9

Počast kralju Aleksandru I Karađorđeviću (VIDEO)

0
16

Tačno u podne, ispred spomenika Kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću u Nišu, su položeni venci. Ceremonija polaganja venaca organizovana je prvi put i to na devedesetu godišnjicu njegove smrti u atentatu u Marselju. Vence su položili predstavnici ministarstva kulture, grada, vojske, policije, brojnih boračkih udruženja.

U Srbiji je prvi put organizovana ceremonija odavanja počasti kralju . Centralna ceremonija održana je na Oplencu, a u Nišu u parku kraj Pravnog fakulteta.

On je ubijen u atentatu koji su izveli pripadnici separatističkog pokreta VMRO, a pre toga u avgustu dogodio se i susret u Rimu lidera pokreta VMRO i ustaškog pokreta, Pavelića i Mihajlova. Unutrašnje separatističke strane i spoljašnlje revizionističke sile imale su zadatak da uklone Aleksandra, koji je bio stub odbrane Jugoslavije”, poručio je prof. dr Dejan Antić, državni sekretar u Ministarstvu kulture.

 

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević Ujedinitelj, vladar koji je predvodio Srbiju u pobedonosnim borbama od 1912. do 1918. u oba balkanska i Prvom svetskom ratu, čija je kruna bilo stvaranje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Jugoslavije, ubijen je 9. oktobra 1934. u Marselju, prilikom zvaniče posete Francuskoj.

Leave a reply