петак, октобар 11

SG NIŠ: Radnicima propalih preduzeća dve milijarde dinara iz gradskog budžeta

0
6

Oko 6.000 radnika ugašenih društvenih preduzeća u Nišu će u naredne četiri godine dobiti 2.113.442.963 dinara zaostalih plata, koje čekaju decenijama.

Odluku o isplati, prema Programu pružanja finansijske podrške radnicima preduzeća koja su u državnoj i društvenoj svojini, a koja su u stečaju ili se nalaze u postupku stečaja, doneli su odbornici Skupštine Grada Niša.

Odbornici su sa 32 glasa „za“ i 16 uzdržanih usvojili ovaj program, posle višesatne rasprave, kao treću tačku dnevnog reda.

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović je istakao da će bivšim radnicima iz 59 propalih preduzeća zaostale zarade biti isplaćene u četiri jednake godišnje rate.

Rebalansom budžeta za 2024. godinu, koji je prethodno usvojen na sednici Skupštine Grada Niša kao druga tačka dnevnog reda, obezbeđeno je oko 530 miliona dinara za isplatu prve od četiri rate.

Važno je da tim ljudima vratimo dostojanstvo i pokažemo im da Grad i Republika vode računa o njima. Programom im nudimo sporazum na četiri godine kako bi pristali na isplatu. Plan je da jedan deo sredstava bude isplaćen do kraja ove godine, zatim drugi deo u 2025. godini, dok bi treći i četvrti deo bili isplaćeni u 2026. i 2027. godini“,  rekao je gradonačelnik Niša.

Prva isplata bi trebalo da bude 5. novembra, izjavio je na sednici predsednik Skupštine Grada Niša Igor Novaković.

Ranije je gradonačelnik Niša na vanrednoj sednici za novinare objasnio da će barem polovina duga biti isplaćena u narednih sedam do osam meseci i da je potrebno da radnici podnose zahteve Gradu Nišu kako bi potpisali sporazum o isplati i time se obavezali da odustaju od daljih sudskih postpuaka kojima potražuju svoje zaostale zarade. Biće im isplaćeni iznosi plata koji se nalaze u izvršnim sudskim presudama i iznosi koji su ušli u stečajnu masu prilikom pokretanja stečajnog postupka.

Mi isplaćujemo pomoć ovim ljudima koji su ostali bez posla u skladu sa podacima koja nam dostavila Komora stečajnih upravnika, odnosno imena i prezimena, kao i iznose. Ako su prijavili kamate u stečajnu masu, kao potraživanje biće im isplaćena kamata, ukoliko nisu, neće biti isplaćena. Sve što su prijavljivali u stečajnu masu biće isplaćeno“, rekao je predsednik Skupštine Grada Niša Igor Novaković.

Sednici je prisustvovalo nekoliko radnika propalih preduzeća, među kojima su bili predstavnici Udruženja obespravljenih radnika i socijalno marginalizovanih građana Slavica Petrović i Slaviša Lazić.

 

Leave a reply