петак, октобар 18

Institut Niška Banja obeležio Svetski dan brobe protiv artritisa (VIDEO)

0
41

Svaki četvrti građanin Evrope boluje od nekog oblika zapaljenskog artritisa, dok je u Srbiji broj obolelih oko 90.000, kažu u Udruženju reumatologa povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa. Kako je u lečenju od reumatoidnih artritisa ključna rana dijagnoza u Institutu “Niška Banja” zdravstveni radnici edukovali su građane o mogućnostima lečenja i upravljanju ovom bolešću.

Svetski dan borbe protiv artritisa

Informisani izbori – bolji ishodi“ je ovogodišnji slogan Svetskog dana borbe protiv artritisa kojim lekari I zdravstveni radnici pozivaju obolele, njihove porodice i širu zajednicu da se informišu o reumatidnom artiritisu od kojeg boluje oko 90.000 ljudi u Srbiji. Kroz pravovremene i tačne informacije, oboleli mogu napraviti prave izbore po pitanju lečenja, terapije i promene načina života, što može značajno poboljšati ishod bolesti.u

Reumatske bolesti su posle kardiovaskularnih jedna od najučestalijih nezaraznih bolesti. Oko dva miliona boluje od svih reumatskih bolesti u Srbiji“ , kaže prof. dr Sonja Stojanović zamenica načelnika Klinike za reumatologiju.

Svaki drugi pacijent, ukoliko se ne leči adekvatno, posle 10 godina postaje invalid. U lečenju od reumatoidnih artritisa ključna je rana dijagnoza. Dostupnost modernih lekova, fizikalna terapija, kao i prilagođene vežbe i ishrana mogu znatno smanjiti simptome i pomoći pacijentima da održe kvalitetan život.

Svakim danom ima sve boljih lekova i dostupne su biološke terapije o kojima informacije pacijent dobija od lekara, ali preko literature, brošura, kaže prof. dr Bojana Stamenković predsednica Udruženja reumatologa Srbije 

Udruženje ima sajt preko koga su dostupne sve naše brošure, a svako udruženje u svojim podružnicima ima pomoćnika koji pomaže pacijentima i ako ne može da  pomogne upućuje se lekaru“, kaže Danijela Janković iz Udruženja obolelih od reumatskih bolesti. 

Osim u Institutu “Niška Banja” Svetski dan brobe protiv artritisa uz podršku udruženja reumotologa Srbije i obolelih od reumatskih bolesti obeležen je i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

 

 

Leave a reply