субота, октобар 12

Humanitarna trka za borbu protiv raka dojke (VIDEO)

0
13

U Niškoj tvrđavi organizovana je humanitarna trka „Trčimo za život“, kako bi se osnažile žene koje su prošle ili prolaze borbu sa rakom dojke i drugim malignitetima. Trku, dugu 4,8 kilometara, organizvalo je Udruženje žena obolelih i lečenih od karcinoma “Budite uz nas”.

Sva prikupljena sredstva biće donirana onkološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Niš, kao i za informativno-zdravstvene tribine pre svega u ruralnim područjima kako bi se žene animirale da idu na mamografiju.

Oktobar je Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Tim povodom članice Udruženja „Budite uz nas“ organizovale su u Niškoj tvrđavi humanitarnu trku „Trčimo za život“.

Imam sposobnosti, mogu da trčim, za razliku od nekih ljudi koji to možda ne mogu. Kad spojiš tu ljubav prema trčanju sa nečim korisnim, kao što je humanitarna akcija da možemo da pomognemo, da podignemo svest, onda to dobije drugi smisao i novu količinu ljubavi, kaže učesnica trke Tanja Kadura. 

Ja do sada nikada nisam trčala, ovo je bila jedinstvena prilika. Želela sam da na neki način doprinesem ovoj akciji i podržim žene koje se bore sa ovom teškom i opakom bolešću, kaže Emilija Andrejević.

Udruženje žena „Budite uz nas“ – fantastične dame koje su svoju borbu ostvarile najpre kao ja, pre 11 godina. Tu smo se prepoznali. Ja sam se izborio sa karcinomom i tako počeo da trčim polu maratone i maratone. Oduševio sam se i prošle godine kada su organizovale trku. Moju podršku će uvek imati punu, kaže Vladimir Stanojević.

I ovoga puta želele su da pruže podršku ženama koje se bore sa karcinomom dojke i drugim malignitetima, jer su i same prošle kroz tu borbu.

O značaju preventivnih pregleda i ranoj dijagnostici govorila je direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Niš dr Slađana Majkić. 

Leave a reply