субота, октобар 12

Niški aerodrom otvoren na današnji dan 1986.godine

0
11

Današnji dan, 12. oktobar davne 1986. godine je duboko urezan u istoriju Niša. Pre tačno 38 godina otvoren je “Aerodrom Niš”.

Aerodrom je otvoren veličanstvenim aeromitingom i sletanjem prvog aviona Boinga 737-300 (reg.oznake YU-ANI) kompanije JAT na liniji iz Beograda sa zvanicama.

Od 2003. godine aerodroma nosi ime “Konstantin Veliki”, a posle dugo godina čekanja 23. jula ove godine je otvorena nova zgrada terminala sa porukom “Novi simbol Niša”.

“Konstantin Veliki” nije dugo čekao na nove projekte nakon nedavnog otvaranja nove moderne zgrade, odmah je nastavio sa daljom modernizacijom i izgradnjom.

U susret godišnjici je potpisan memorandum o daljoj izgradnji i modernizaciji niškog aerodroma. To znači da predstoji rušenje stare zgrade terminala i izgradnja nove sa izvođenjem radova i opremanjem, rekonstrukcija postojeće poletno-sletne staze, proširenje platforme i servisne saobraćajnice, izgradnja novog kontrolnog tornja, izgradnja rulne staze sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje, izgradnja zaštitnog pojasa poletno-sletne staze, kao i izgradnja hangara za servis aviona,” ističe Mihajlo Zdravković, direktor “Aerodromi Srbije” povodom 38 godina niškog aerodroma.

Ostaje upisano u istoriji aerodroma grada na Nišavi da je 2023. godine prevezeno blizu pola miliona putnika, što je rekordan broj, ali je nova zgrada terminala projektovana za tri puta veći broj putnika pa se očekuju novi rekordi.

Plan je da nakon završetka ove druge faze radova do 2027. godine niški aerodrom postane najbolje opremljen aerodrom u regionu.

Leave a reply