недеља, октобар 13

Orden i Spomenik padobrancu u čast 80 godina od osnivanja 63. padobranske brigade

0
19

Na Vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrovićˮ u Nišu održana je vojna svečanost povodom obeležavanja 80 godina od osnivanja 63. padobranske brigade. Svečanosti je prisustvovao i predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, koji je  u ime predsednika Srbije ovoj elitnoj brigadi uručio Orden belog orla sa mačevima.

„U odlikovanju leži priznanje za svaki znoj, svaku suzu i svaki napor koji ste uložili u odbranu naše zemlje. Ovo je priznanje i za sve generacije padobranaca koje su pre vas isto tako časno slućili našu otadžbinu. Ovaj orden je podsećanje da ste deo nečega mnogo većeg“, rekao je Vučević.

Otkriven Spomenik padobrancu, u čast 80. godišnjice 63. padobranske brigade

Kako je dodao, čvrsto veruje da će elitna brigada nastatiri da izvršava svoje zadatke u skladu sa najvišim standardima.

„Poštovani pripadnici 63. padobranske brigade, vi ste baštinici jedne duge tradicije, tradicije viteških čuvara našeg nema i našeg kopna! Danas stojim pred elitom Vojske Srbije, sa neizmernim divljenjem svakom od vas. Osam decenija je prošlo od trenutka kada je mala grupa hrabrih dobrovoljaca predvođena mladim poručnikom Vranićem prvi put smelo zakoračila u nepoznato. Te 1944. godine nadomak Barja postavljeni su temelji na kojima je izgrađena vaša blistava tradicija. Od tada do danas je 63. padobranska stvarala ime kojim se danas ponosimo“, izjavio je Vučević.

Orden se dodeljuje za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane, a predstavlja kopiju identičnog ordena koji je dodeljivan u vreme Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije.

„Proslavljajući današnji jubilej ispisujemo još jednu stranicu u dugoj slavnoj istoriji herojske 63. padobranske brigade, elitnoj jedinstvenoj jedinici naše vojske. Od samog njenog formiranja u ratnom vihoru 1944. godine pa sve do danas jedinnica je prolazila burna vremena, brzo se menjala i transformisana, a kroz nju je prošlo  na desetine hiljada padobranaca. Od prošlog jubileja mnogo se toga promenilo. Otkonjena je nepravda i ponovo smo postali brigada i vraćeni na mesto koje zaslužujemo“, rekao je komandant 63. padobranske brigade brigadni general Nenad Zonić.

Kako je naveo, u čast svih padobranaca koji su se odvažili da završe obuku i steknu zvanje vojnog padobranca u toj elitnoj jedinici a povodom današnjeg jubileja podignut je velelepni Spomenik padobrancu. Podsetio je da je 63. padobranska brigada prva pre 22 godine vratila crkvu u vojsku, presekavši slavski kolač ispred stroja i obeleživši krsnu slavu jedinice Pokrov Presvete bogorodice.

„Danas ponosno možemo da kažemo da smo osveštali temelj našeg budućeg hrama posvećenog našoj zaštitnici“, kaže Zonić.

 

 

Leave a reply