уторак, октобар 15

Počela grejna sezona u Nišu (VIDEO)

0
17
Grejna sezona u Nišu počela je bez problema, rekao je za Zonu plus direktor JKP Gradska toplana Predrag Milačić.
https://youtu.be/3d_46Lc0Ny0
„Sudeći po startu grejne sezone ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema. Mi smo krenuli sa toplim probama u nedelju ujutro, obišli smo već dva puta sve podstanice u samim zgradama, uverili se da što se tiče starta sve je kako treba. Bilo je u nekoliko zgrada nekih problema ali to smo još u nedelju otklonili. Sad se već bavimo pojedinačnim problemima naših korisnika. Već se bavimo ispuštanjem vazduha iz radijatora onde gde gde je ostao zarobljen u unutrašnjim instalacijama. Molim naše korisnike za strpljenje“, rekao je Milačić.
Vremenske prilike su trenutno takve da tokom dana prestaju sa grejanjem jer temperatura ide čak do 20°C.

Milačić je ponovio da su energenti obezbeđeni

Predrag Milačić, direktor JKP Gradska toplana Niš

„Ukoliko iz bilo kakvih geostrateških razloga dođe do problema u snabdevanju gasom, mi imamo i dovoljne količine mazuta za supstituciju za nekih mesec dana grejanja dok ne zaživi lanac snabdevanja mazutom u većim količinama. Mogu sa sa velikom sigurnošću da kažem našim sugrađanima da budu mirni da sigurno neće ostati bez grejanja ove grejne sezone“.

Ove i prošle godine Toplana je zamenila 6,5 km toplovodnih cevi od ukupno 143 km cevi u sistemu gradskog toplovoda i samo u to je uloženo više od dva miliona evra. Sva ulaganja povećala su efikasnost i pouzdanost sistema.

Koliko će koštati grejanje?

Očekivanja su da će račun biti veći za desetak procenata, u slučaju da zima bude nešto hladnija nego prošla.
„Varijabilni deo računa je pojeftinio jer smo imali jedno sniženje cene gasa u maju ove godine. Fiksni deo je poskupeo je se desilo da su porasle cene materijala koji služe za održavanje, porasla je i minimalna cena rada minimalna cena rada i automatski porasla plata zaposlenima. Sve su to ulazni parametri koji utiču na fiksni deo. Ukoliko bi zima bila istog intenziteta ove grejne sezone kao prethodne, prosečan stan koji ima prosečnu potrošnju bi imao nekih 5% poskupljenja. Prošle godine prosečan račun za stan od 55 kvadrata bio je 5.492 RSD ove godine bi u slučaju istih temperaturnih uslova to bilo 5.766 RSD to je tačno 5% poskupljenja. Ukoliko zima bude slabija biće možda čak i jeftiniji račun a ukoliko bude jača biće nešto veći. Očekujemo da ovo bude ipak nešto nešto oštrija zima od prošle tako da je očekivanje da desetak posto bude račun veći i da prosečan račun bude oko 6.000 RSD za stan od 55 kvadrata“, rekao je Milačić za Zonu plus.

Leave a reply