уторак, октобар 15

Izložba vojnih predmeta: Od jatagana do šlemova (VIDEO)

0
19

Povodom obeležavanja 80 godina od oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu, u skupštinskoj sali Gradske opštine Medijana otvorena je izložba vojnih predmeta iz mnogobrojnih ratova, u kojima je srpski narod težio slobodi i oslobođenju od okupatora. Ono što će Nišlije moći da vide do petka samo je deo velike kolekcije niškog istoričara Bobana Jankovića koji ih na različite načine prikuplja već 30 godina.

Među njima hladno oružje, odlikovanja, stare fotografije, šlemovi, barutnice i drugi predmeti koje su vojnici koristili u periodu dugom 150 godina. Svaki od predmeta ima svoju priču.

Ovde su predmeti raznih vojski koje su prolazile kroz Srbiju i Niš. Tu su predmeti i  nemačke, austrougrarske, francuske, turske proizvodnje tako da je ovo šarenolika izložba. Interesantno je da su i naši te predmete koristili jer u oskudici kada nemate svoje predmete koristite ono što je zaplenjeno, kaže Janković.

Najstariji predmeti na izložbi su jatagani sa početka 19. veka. Janković ove predmete prikuplja već trideset godina, a u njegovoj kolekciji nalazi se i oko 250 različitih šlemova.

Izložba se može videti do petka od 10 do 15 časova.

Leave a reply