уторак, октобар 15

Majka iz Niša kreirala piktoknjigu za decu sa autizmom (VIDEO)

0
27

Nišlijka Biljana Stojanović, lekar po struci, pronašla je inovativan način da pomogne svom jedanaestogodišnjem sinu Oliveru koji ima autizam, da nauči da čita i da lakše komunicira sa okolinom. U nedostatku prilagođenih udžbenika za njega, osmislila je piktoknjigu – jedinstveno izdanje koje kombinuje tekst i ilustracije kako bi olakšalo deci i odraslima s poteškoćama u govoru da savladaju čitanje i izražavanje.

Biljana Stojanović je svoje profesionalno iskustvo stavila na stranu kako bi se posvetila obrazovanju sina Olivera koji ima autizam. On pohađa redovnu školu u Nišu, a najveći izazov je bio kada je došlo vreme za čitanje lektire, jer program nije bio prilagođen njegovim potrebama. Tako je nastala piktoknjiga “Tri praseta”.

Knjiga je nastala zbog Olivera i za Olivera, ali je dostupna svoj deci i svima onima sa poteškoćama u čitanju, kao i za decu u vrtiću koja još nisu savladala slova. Ideja je bila da Oliver sa svojim drugarima može isto da čita bajku, na način na koji on može da razume po metodi peks koja je međunarodna prirodna metoda”, kaže Biljana. 

Koncept piktoknjige zasniva se na tome da odrasla osoba čita tekst dok dete prati ilustracije prstom. Vremenom, deca povezuju piktograme sa značenjem reči i tako sama čitaju.

Piktoknjiga je moja kovanica, jer su te sličice i simboli na engleskom i tako sam nazvala svoju izdavačku kuću. Do sada nisam pronašla ovakve prevedene knjige beletristike ne samo u Srbiji, nego i u svetu. Postoje neke socijalne priče koje uče decu nekom prigodnom ponašanju, ali ovakve priče i bajke na kojima smo mi odrasli ne postoje.”

Ljubav majke prema detetu stvorila je piktoknjigu. Put izdavanja nije bio lak, ali sada se za Biljanino delo interesuju izdavačke kuće po Srbiji, a najviše narudžbina stiže iz Vojvodine.

Ovo je jedno malo društveno prilagođavanje i moj doprinos inkluziji, kao što se Oliver i druga deca poput njega mnogo trude da se prilagode ovom društvu. Smatram da i društvo treba da se njima prilagodi, jer kad kažemo inkluzija, mislimo samo na inkluziju u školi, ali nije samo to. Inkluzija je potrebna u svim sferama društva i ja verujem da smo mi solidarno društvo, da se empatija uči i da je to moguće.“

Tri praseta” uskoro će se naći i na Sajmu knjiga u Beogradu. Za Biljanu je to, kako kaže neočekivani uspeh. Planira da uskoro i neke druge priče prilagodi Oliveru i drugoj deci sa autizmom.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply