уторак, октобар 15

I danas kilometarske kolone kamiona na Merdaru

0
8

Na administrativnom prelazu Merdare na kom su privremene prištinske institucije od nedavno dozvolile ulazak gotovih proizvoda iz centralne Srbije na AP Kosovo i Metohija i danas su kilometarske kolone kamiona koji čekaju da preko ovog prelaza uđu u južnu srpsku pokrajinu.

Kamioni se na carinskom terminalu privremenih prištinskih institucija detaljno kontrolišu više od dva sata, što je dovelo do stvaranja kolona u kojima vozači čekaju nekoliko sati, pa i nekoliko dana. U koloni dugoj skoro tri kilometra čekaju i kamioni koji su u tranzitu i ne podležu kontroli na terminalu. Vozači kamiona su ogorčeni i kažu da nisu dobili nikakvo zvanično objašnjenje zbog čega toliko čekaju. Prema njihovim rečima, poslodavci čak razmišljaju da robu vrate nazad.

Jedan od vozača kamiona kaže da na Merdaru čeka više od 40 sati. „Nikakve najave nema da ću i danas proći. Krenuo sam iz Italije, nigde ovoliko do sada nisam čekao“, kaže on.

Drugi vozač navodi da na Merdaru čeka već dva dana i da nema zvaničnih informacija koliko će još čekati. Dodaje da su mu drugi vozači rekli da dnevno prođe nešto više od 20 kamiona. Treći vozač kaže da je iznenađen i da, kada je kretao na put, nije očekivao da će na Merdaru zateći ovako veliku gužvu. Navodi da se stvorila kolona sa više od 100 kamiona i da ne zna koliko će čekati. Na parkingu terminala koji se nalazi u neposrednoj blizini administrativnog prelaza Merdare nalazi se više od 50 kamiona koji čekaju kontrolu.

Privremene prištinske institucije su 7. oktobra donele odluku da dozvole ulazak gotovih proizvoda iz centralne Srbije, ali uz pojačanu kontrolu i to samo na administrativnom prelazu Merdare, dok, kako je navedeno u Prištini, ne stignu poručeni skeneri planirani za sve administrativne prelaze.

Petković: Priština nastavlja da krši sve sporazume i dogovore

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Priština nastavlja da krši sve sporazume i dogovore, a da su se oni u Prištini, koji svakodnevno krše sve moguće sporazume čiji je garant Evropska unija, „drznuli“ da Beograd napadaju izmišljenim pričama o kršenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Kako je rekao o tome nema ni govora, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Prema njegovim rečima Beograd je više puta javno isticao i dokumentovao nepobitnu činjenicu da je Priština nepouzdan i nekonzistentan partner u dijalogu koji se služi obmanama, zamenom teza, lažnim optužbama i fingiranim aferama da bi prikrila svoja nedela i nepočinstva, što i ovoga puta nedvosmisleno radi.

Dodao je da je Priština ta koja više od godinu dana krši sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, jer je gotovo 500 dana branila uvoz srpske robe na prostor AP Kosova i Metohije i time onemogućavala protok robe kao jedne od osnovnih tekovina ovog sporazuma.

„Čak i nakon navodne deblokade prelaza Merdare, Priština brutalno nastavlja da krši sve moguće dogovore i sporazume, jer na ovom prelazu drži više od 100 kamiona sa robom, krijući se iza izmišljenih i besmislenih procedura i to sve naočigled međunarodne zajednice“, naglasio je Petković.

Istakao je da je dugačka lista sporazuma koje Priština svakodnevmo krši, počevši od činjenice da više od 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, a da je umesto toga krenula u protivpravno i nasilno gašenje srpskih institucija na Kosovu i Metohiji, koje treba da budu osnov upravo za formiranje ZSO.

„Zato se svaka laž koju izgovore Aljbin Kurti i njegov posilni Dželjalj Svečlja brzo demaskira, a jalovi pokušaji da Beograd za bilo šta optuže samo su potezi očajnika, sračunati s tim da skrenu pažnju sopstvene političke javnosti sa gorućih problema, sa kojima ne mogu da izađu na kraj, pa im Beograd dođe kao pogodan ‘dežurni krivac’. Već viđeno i providno“, zaključio je Petković.

Leave a reply