среда, октобар 23

Aleksandar Dević: 45 godina umetničkog stvaralaštva (VIDEO)

0
56

U Oficirskom domu u Nišu otvorena je retrospektivna izložba slika i grafika Aleksandra Devića, kojom umetnik obeležava 45 godina stvaralačkog rada, koja obuhvata zavidan broj dela nastalih tokom 45 godina stvaralačkog rada.

Mladim umetnicima, Aleksandar Dević poručuje da od samog starta brinu o tome gde su njihovi radovi.

Aleksandar Dević (1954, Beograd) je diplomirao 1978. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je i magistrirao. Kratko vreme radio je kao profesor u Umetničkoj školi „Đorđe Krstić“ u Nišu i na Fakultetu umetnosti učestvujući u formiranju Departmana za primenjene umetnosti ovog fakulteta. Od 2000. do 2004 godine bio je direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, gde je radio i kao viši saradnik Službe za internet komunikacije i izdavaštvo i bio urednik galerijskog internet časopisa IIČ.

Član je Slikarske sekcije ULUS-a od 1986. godine kao i Niškog grafičkog kruga. Dobitnik je više nagrada među kojima su: Otkupna nagrada SIZ-a kulture, Beograd; Srebrna plaketa ULUPUDS-a i Specijalno priznanje 45. Međunarodnog festivala dokumentarnog, kratkometražnog i animiranog filma, Beograd.

Pored slikarstva bavi se i kompjuterskom grafikom i veb dizajnom. Njegove slike i grafike nalaze se u privatnim kolekcijama u Grčkoj, Nemačkoj, Holandiji, Danskoj, Americi, Francuskoj.

Svojim višedecenijskim opusom Aleksandar Dević kreira i usavršava vlastiti svet prizora i vizija koje su izvan granica racionalistike i perceptivnih iskustava, a pod okriljem mašte i fantastike, što ga čini značajnim nastavljačem one linije razvoja u našoj umetnosti koju su započeli Milena Pavlović Barili i Radoica Noe Živanović a primenjivali članovi Medijale.

Samostalno je izlagao u mnogim gradovima Srbije i u Grčkoj (Volos), Americi (Njujork) i Mađarskoj (Budimpešta). Učestvovao na više od 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložba će trajati do 10. novembra.

Leave a reply