петак, октобар 18

Saradnja niškog i kineskih univerziteta

0
15

Delegacija koju čine dekani i rektori 56 kineskih univerziteta u poseti niškom Univerzitetu. Razgovaralo se o mogućnostima saradnje i razmene znanja. Rektor niškog Univerzaiteta Jovan Stepanović kaže da je razmena studenata samo jedan vid moguće saradnje.

To je saradnja koja ima i ideju da unapredi naš naučno istraživački rad, da nastavnike koji se bave naukom poveže nastavnicima iz Kine, kaže Stepanović.

Veliko je zadovoljstvo što smo došli u Niš i što ćemo precizirati korake buduće saradnje. Veliki broj rektora i dekana je došao na niški Univerzitet. Hvala vam na pozivu i gostoprimstvu, kaže zamenica generalnog sekretara Kineske obrazovne agencije za međunarodnu razmenu iz Kine Fu Bo.

U Nišu je nedavno otvoren i Institut Konfučije, čiji je cilj širenje kineskog jezika i kulture u svetu i međuinstitucionalna saradnja u sferi obrazovanja.

Institut konfucije nije samo institut za učenje jezika već i kineske kulture i most je koji povezuje kinesku i srpsku kulturu. Treba takođe da pomogne pri razmeni studenata, kaže  direktorka Konfuci instituta Niš Gao Jing.

Delegacija iz Kine posetila je i Arheološko nalazište Medijana i Naučno tehnološki park.

Leave a reply