субота, октобар 19

Vurdijada u Babušnici – svetkovina vurde, jedinstvene mlečne prerađevine

0
0

Babušnica je domaćin 12. Vurdijade i organizatori kažu da po intresovanju posetilaca i kvalitetu vurde obara sve rekorde. A šta je tajna ovog specijaliteta? Domaćini kažu, samo geografsko poreklo.

Vurdijada u Babušnici – svetkovina vurde, jedinstvene mlečne prerađevine

Tradicionalna 12. po redu Vurdijada održava se danas u Babušnici uz prisustvo hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Vurda je prerađevina od mleka, koja se pravi od najkvalitetnijeg planinskog mleka iz babušničkog kraja, koga mnogi zbog jedinstvene lepote nazivaju i srpskom Toskanom.

Babušnica je ovaj specijalitet zaštitila kao svoj brend, a po rečima proizvođača vurde, reč je o specijalitetu koji se relativno lako pravi, s tim da je uslov za kvalitetnu vurdu, planinsko mleko sa babušničkih pašnjaka, ali i samo podneblje je kao stvoreno za priozvodnju ovog specijaliteta.

Dejan Milenković iz Babušnice, tradiciju proizvodnje vurde nasledio je od svojih predaka, a pre dve godine na Vurdijadi osvojio je prvo mesto za najkvalitetniju vurdu.

“Vurda je specifična po tome da se slaže uz sve, mi je u našem kraju najviše volimo uz rakiju, ali može i uz pečenu papriku, ajvar, uz glavno jelo može da ide uvek“, kaže Milenković za Tanjug.

Marija Jocić iz sela Gornja Koritnica, jedna je od najmlađih proizvođača vurde i sa sestrom nastavlja vekovnu tradiciju svojih predaka.

“Svi pitaju koja je tajna, ali nema neke posebne tajne, jednostavno podneblje je idealno, mleko je vrhunskog kvaliteta, u vurdu se apsolutno ništa ne stavlja što je veštačko ili hemija, isključivo prirodni sastojci i u tome je tajna. Mi u našem selu vurdu najviše jedemo uz gibanicu, mada može da se kombinuje sa svim namirnicima, čak i sa slatkim, u tome je i njena specifičnost“, kaže Jocićeva za Tanjug.

Predsednica opštine Babušnica Ivana Stojičić kaže da se očekuje da ovogodišnja Vurdijada obori sve rekorde.

“Mi smo od prošle godine dobili zaštitu geografskog porekla lužničke vurde i to znači da je proizvođačima obezbeđen plasman, a i prepoznatljivi su u celoj zemlji, ali i okruženju. Vurdijada je ušla u drugu deceniju postojanja, iz godine u godinu sve je veće intersovanje i za izlagače i za posetioce i mislim da će ovo biti rekordna Vurdijada. U skladu sa tim trendom, mi se trudimo i da povećamo stočni fond pa se tako od deset miliona dinara subvencija za poljoprivredu, najveći deo dodeljuje sa ciljem povećanja stočnog fonda, čime se posredno obezbeđuje i povećanje proizvodnje same vurde koja je zaštitni znak našeg kraja“, kaže Stojičić za Tanjug.

Na manifestaciji je svoje štandove imalo više od 50 proizvođača lužničke vurde, a večeras će biti održan koncert Dženana Lončarevića, pa se očekuje najmanje 10.000 posetilaca samo na koncertu.

Svake godine Vurdijadu poseti i po petnaestak hiljada ljudi.

Pokrovitelj ove manifestacije je opština Babušnica.

 

Leave a reply