уторак, октобар 22

Da li je bilo nameštanja cena?

0
7

Istraga Komisije za zaštitu konkurencije protiv četiri trgovinska lanca zbog sumnje da su štelovali cene je dobra poruka potrošačima, ocenjuje profesorka Ekonomskog fakulteta Snežana Radukić. Ona kaže da se time konačno rešava pitanje od značaja za žvotni standard, s obzirom na to da 40 odsto potrošačke korpe čini hrana, a ona je iscrpljena rastom cena.

Nišlijama cela priča nije najjasnija, ali u jednom se slažu – sve je papreno skupo.

Najskuplji smo u svetu, u Evropi sa cenama, kaže jedan Nišlija.

Iako građani možda nisu svesni, upravo oni kao potrošači imaju najveću štetu od restriktivnih dogovora, ocenjuju stručnjaci.

Najveću štetu od zaključenja restriktivnih dogovora imaju potrošači i „mala privreda“ zato što se često trgovci pojavljuju kao proizvođači i kao uvoznici, kaže pravnica Udruženja za zaštitu potrošača Gorana Sredanović.

Rast cena ovoga puta nije posledica inflacije, već visokih marži, kaže Radukić. Dodaje da je prema preliminarnom istraživanju utvrđeno da je jedan trgovinski lanac imao maržu za jedan proizvod čak 48 procenata.

Što nam pokazuje da  duplo veće cene plaćaju potrošači nego što bi trebalo da bude, kaže Radukić.

Podsetimo, Komisija za zaštitu konkurencije je 10. oktobra pokrenula postupak protiv četiri trgovinska lanca, a na osnovu zaključaka Komisije predmet je formiralo i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Leave a reply