уторак, октобар 22

Vučić: Razumemo poruku koju je poslao EP, ali radićemo sa Piculom

0
17

Predsednik Aleksandar Vučić, posle trilateralnog sastanka u Komarnu sa premijerom Slovačke Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, rekao je da je naša zemlja dobro razumela poruku koju joj je Evropski parlament poslao postavljajući Tonina Piculu za izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju.

„Ne žurim sa komentarima i razgovaraćemo sa njim i radićemo sa njim. Ali smo dobro razumeli poruku Evropskog parlamenta“, rekao je Vučić posle trilateralnog sastanka sa premijerima Slovačke Robertom Ficom i Mađarske Viktorom Orbanom u Komarnu, na pitanje kako komntairše postavljanje Picule.

On je rekao i da nije problem u tome što je Picula Hrvat, već u njegovim stavovima.

Vučić je takođe napomenuo da većinu funkcija Evropskog parlamenta koje imaju veze sa Srbijom obavljaju Estonci.

„Znate da je Kaja Kalas, šefica za bezbednost i spoljne poslove Evropske unije. Glavni čovek je Matija Masikas, takođe iz Estonije. To je već dvoje njih iz Estonije. Znate ko je glavni čovek, kao izvestilac za takozvano Kosovo u Evropskom parlamentu? Kako čujem, upravo sada biće postavljen opet Estonac. A znate li ko je šef kancelarije Evropske komisije na Kosovu? Opet Estonac. Mnogo čudno, složićete se. Ali, dobro, a nama dali Hrvata“, konstatovao je Vučić.

Vučić: Uvek ćemo poštovati prava migranata, ali ćemo štititi svoju zemlju

Predsednik Srbije kaže da će Srbija uvek poštovati prava migranata i njihovo ljudsko dostojanstvo, ali da ćemo uvek štititi svoju zemlju, jer, kako je istakao, red i poredak moraju da postoje.

Vučić je, posle sastanka sa premijerima Slovačke i Mađarske Robertom Ficom i Viktorom Orbanom, odgovarajući na novinarsko pitanje o stavu Srbije prema migracijama, rekao da Srbiji ne pada na pamet da bude hot spot za migrante, kao i da mu to niko od „većih igrača“ na evropskom kontinentu nije tražio.

„Niko me nije pitao da li hoćemo da budemo hot spot za migrante, niti sme. Ne pada mi na pamet da o tome razgovaram“, istakao je Vućić.

Predsednik je rekao da je na trilateralnom sastanku bilo reči i o sukobu u Ukrajini, o kojem sva trojica sagovornika, kako je naveo, imaju bliska gledišta.

„Mi ne govorimo o velikim pobedama, već o miru kao nasušnoj potrebi ne samo naše tri zemlje, već i čitavog kontinenta, pa i sveta“, naglasio je Vučić.

Dodao je da je bilo reči i o ekonomiji, odnosno o potencijalnim investitorima zainteresovanim za ulaganja u Srbiji, kao i o američkim izborima.

„Čitali smo najnovije istraživanje, ali ne bih da kažem ko ga je naručio. Čekamo vesti 5. novembra, iako mislim da do tada ipak neće biti sve gotovo, već da će izborni proces biti završen do 11. decembra“, rekao je Vučić.

On je rekao da je sa dvojicom sagovornika dogovorio učestale trilateralne sastanke i najavio da će uskoro u Beograd doći premijeri Mađarske i Slovačke Viktor Orban i Robert Fico.

Vučić je naveo da u poseti Sribji uskoro dolazi i češki premijer Petr Fijala.

Leave a reply