среда, октобар 23

Završena fasada Crkve Svetog Luke u Nišu (VIDEO)

0
22

Nakon mesec dana završeno je uređenje fasade Crkve Svetog Luke u Nišu. U planu je i da se uradi dekorativna rasveta. Crkva je sazidana 2009. godine, kada je počela da se uređuje njena unutrašnjost.

Crkva Svetog Luke nalazi se u užem centru Niša i iako spada u manje pravoslavne hramove, jedna je od najposećenijih u gradu. Sada ima i nov izgled. Nakon mesec dana uređena je fasada crkve.

Nakon njenog bogoslužbenog života koji je počeo 2008/2009. godine, crkva je počela da se uređuje. Prvo njena unutrašnjost, kao što to obično i biva, oltar, ikonostas, zatim živopis hrama. Došlo je vreme da se i spoljašnjost hrama uredi. Proteklih mesec dana radili smo na uređenju fasade, kaže starešina Hrama Svetog Luke protojerej Svetislav Petrović.

Crkva Svetog Luke je površine 90 metara kvadratnih. U narednih nekoliko dana trebalo bi da se uradi i dekorativna rasveta.

I nakon toga hram će u tom smislu imati jedno novo ruho. Mi se, naravno, radujemo, jer je vizuelno sada mnogo prijemčiviji i dolazi do izražaja, na raskrsnici ovde između ulica Sedmi Juli i Kralja Stefana Prvovenčanog, kaže kaže protojerej Petrović.

Živopis crkve radili su najistaknutiji umetnici. Ideja o izgradnji nastala je u vreme bombardovanja 1999. godine.

Patrijarh srpski Irinej, tada episkop niški, došao je na ideju da se u samom centru grada podigne hram.

Slava crkve je 31. oktobra, kada je i dan Svetog apostola Luke. Na teritoriji parohije hrama, kod Doma zdravlja, nalazi se i kapela Sv. Nektarija Eginskog.

Leave a reply