четвртак, октобар 24

Niš na vrhu liste: Kako gradska buka utiče na život? (VIDEO)

0
16

Na glavnim saobraćanicama u Nišu buka dostiže i 75 decibela, za deset više od dozvoljenog na otvorenom prostoru. Kako se buka može “utišati”? To je bila jedna od tema Međunarodne konferencije “Buka i vibracije” koja je održana na Fakultetu zaštite na radu.

Niš je među prvim gradovima u Evropi po nivou buke, pokazuju merenja. Naročito je bučan drumski saobraćaj, pa oni koji žive u blizini glavnih gradskih saobraćajnica svakako nemaju mira. Da Niš ima problem sa bukom pokazuju strateške karte buke.

Niš od 2014. godine, kao prvi grad u Srbiji, ima strateške mape buke, koje na celoj teritoriji grada pokazuju kakvi su nivoi buke. Na osnovu tih podataka možemo da pričamo kako je Niš veoma bučan. Postoji obaveza da se izrade akcioni planovi, gde bi se u narednih pet godina primenile kratkoročne i dugoročne mere za smanjenje nivoa buke. Pet godina je prošlo, a mi u gradu ništa nismo preduzeli, kaže prof. Momir Praščević, sa Fakulteta zaštite na radu u Nišu. 

Niš poslednjih desetak godina kontinuirano meri nivo buke u gradu, 24 sata dnevno. Monitoring stanica nalazi se kod Doma učenika. Kao i u svim svetskim gradovima, drumski sapbraćaj je dominantan izvor buke u Nišu, kaže Praščević.

I sve ove glavne gradske saobraćajnice su dominantni izvori buke. Tamo imamo dominantne izvore buke, koji se kreću i do 75 decibela, što je za deset decibela više od dozvoljene vrednosti na otvorenom prostoru, kaže Praščević. 

Buka i vibracije tema su 28. Međunarodne konferencije na Fakultetu zaštite na radu u Nišu. Promovisan je i novi sistem za ispitivanje buke, kao rezultat naučno-stručnih radova eminentnih autora iz zemlje i inostranstva.

Materijal je još u fazi razvoja,

To su novi materijali koji omogućaju bolje smanjenje buke. Mi smo ispitivali karakteristike, koeficijent prenošenja. Može da se koristi i u vozilima, ali i za oblaganje prostorija za smanjenje buke i slično, kaže Rumen Jankov sa Instituta za mehaniku Bugarske akademije nauka. 

Konferenciju organizuju Fakultet zaštite na radu u Nišu, Mašinski fakultet Univerziteta „Politehnika“ u Temišvaru i Institut za mehaniku Bugarske akademije nauka iz Sofije.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply