петак, октобар 25

Devojčica iz Niša koja briljira u engleskom jeziku

0
10

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Desetogodišnja Nikolija Ristić, učenica Osnovne škole “Prvi maj” iz Trupala, takmičila se na svetskom finalu “Hipo Olimpijade” iz engleskog jezika, jedina iz Niša je ostvarila plasman direktno sa evropskog prvenstva. Za njen rad i trud Gradska opština Crveni Krst nagradila ju je laptopom.

Koliko desetogodišnja Nikolija Ristić, učenica Osnovne škole “Prvi maj” iz Trupala kod Niša, dobro govori engleski jezik, pokazala je time što se plasirala na svetsko finale “Hipo Olimpijade” iz engleskog jezika, koje je održano u Italiji.

Bilo je pet, šest kategorija – čitanje i pisanje, pričanje, slušanje i gramatika. Tamo su nam davali testove. Nisu bili čak ni toliko teški. Upoznala sam mnogo drugara, neki su iz drugih zemalja. Bila sam u Italji, bilo je prelepo, kaže Nikolija. 

Ponosna sam mnogo, ali nismo ni mi baš shvatili veličinu takmičenja i uspeha dok ona nije otišla tamo. Kad sam videla svu onu decu iz svih krajeva, bilo mi je stvarno drago što je ona predstavnik Srbije i našeg sela. Baš sam bila ponosna, kaže Nikolijina majka Ivana Ristić. 

U konkurenciji više od 88.000 učenika iz čak 63 zemlje, Nikolija je bila među dvestotinak finalista i jedina iz Niša koja je direktno ostvarila plasman na ovo prestižno takmičenje, bez kvalifikacija.

Bila je jedna od tri učenika iz Srbije kojima je to pošlo za rukom. Nakon evropskih kvalifikacija koje su održane u Veneciji, pridružila nam se još jedna dvojčica u njenoj kategoriji. Bilo je četvoro učenika četvrtog i petog razreda iz Srbije, kaže Nikolijina nastavnica Srebrica Stojanović. 

U kategoriji učenika četvrtog i petog razreda bilo je više od 23.000 kandidata iz celog sveta, 46 učenika plasiralo se u finale. Nikolija je bila na 22. mestu.

Za ostvaren uspeh Gradska opština Crveni Krst nagradila ju je laptopom.

Imala sam laptop koji sam delila sa bratom i sestrom. Baš će mi značiti laptop da bih mogla da učim i da još više radim na njemu, kaže Nikolija. 

A na pitanje čime bi želela da se bavi kada odraste Nikolija odgovara – nastavnica engleskog.

Leave a reply