петак, октобар 25

Bjelogrlić osuđen na uslovnu kaznu zatvora od šest meseci

0
8

Beograd, 25. oktobra 2024. -FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ bg

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je danas reditelja i glumca Dragana Bjelogrlića na uslovu kaznu zatvora od šest meseci sa rokom provere od dve godine zbog nasilničkog ponašanja prema kolegi Predragu Antonijeviću 23. avgusta 2021. godine u niškom hotelu „Ambasador“.

Na ovu presudu tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe.

Oštećeni Antonijević je upućen na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva.

Sudija je obrazlažući presudu navela da je sud cenio sve materijalne dokaze kao i iskaze svedoka, odnosno očevidaca ovog događaja.

Kako je navela postupajuća sudija, dokazano je da je Bjelogrlić počinio krivično delo nasilničko ponašanje time što primenom nasilja teže remetio javni red i mir, ali i da, kako je napomenula, sud ocenio da se nije ponašao drsko i bezobzirno.

Sud je cenio i njihov raniji sukob koji traje godinama, a koji su obojica potvrdili u sudnici.

Kada je reč o krivičnoj sankciji sud je od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog cenio da je neosuđivan, porodičan čovek i dramski umetnik, dok otežavajućih okolnosti nije bilo.

Sudija je istakla da je ovakva presuda mera upozorenja, a ne kazna.

Bjelogrlić je po izlasku iz suda novinarima rekao da nije zadovoljan presudom.

„Ovakva presuda je za mene razočaravajuća. Mislim da sud nije usvojio niz fakata i činjenica iznesenih u sudnici za ove tri godine, koji su jasno pokazali da ja nisam izvršio krivično delo za koje sam osuđen. Moji advokati će uložiti žalbu i iskoristi sva pravna sredstva da se izbore za pravedan ishod“, rekao je Bjelogrlić.

U završnim rečima tužilaštvo je predložilo da sud Bjelogrlića osudi na kaznu zatvora od šest meseci, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Bjelogrlić je u svojoj odbrani detaljno opisao odnos njih dvojice, tvrdeći da ga Antonijević napada godinama, te da je sukob u Nišu posledica toga.

Istraga u ovom slučaju sprovedena je u Nišu, ali je nakon podizanja optužnog predloga protiv Bjelogrlića Osnovni sud u Nišu zatražio da se predmet delegira beogradskom sudu, što je Vrhovni kasacioni sud (VKS) odobrio iz razloga procesne celishodnosti, pošto su i optuženi i oštećeni, kao i branilac i svedoci svi iz Beograda.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je 26. novembra2021.godine sudu optužni predlog protiv Bjelogrlića jer je 23. avgusta 2021. godine u ranim jutarnjim časovima više puta po glavi udario reditelja Predraga Antonijevića u niškom hotelu „Ambasador“.

Bjelogrlić je optužen za krivično delo nasilničko ponašanje.

On je na saslušanju u tužilaštvu priznao izvršenje krivičnog dela i izrazio žaljenje. Oba reditelja našla su se u Nišu zbog manifestacije 56. Filmski susreti.

Leave a reply