недеља, октобар 27

Akcija prikupljanja pomoći za Stevanoviće

0
13

Porodici Stevanović iz Niša neopodna je pomoć. Otac Goran sam se brine o troje dece.

Andrea i Viktor su imali već nekoliko operacija nogu u Rusiji, a život im je otežan jer žive na petom spratu u garsonjeri od 30 kvadrata.  Humanitarna organizacija Srbi za Srbe prikuplja novac da im obezbedi kuću, a pomoć obećava i grad Niš.

Ovih 208 stepenica od ulaza do petog sprata, samohrani otac Goran Stevanović iz Niša prelazi više puta tokom dana dok nosi neko od svoje dece, šesnaestogodišnju Andreu ili trinaestogodišnjeg Viktora.  Andrea, rođena je sa retkim deformitetom leve noge koja je kraća od desne, imala je već 27 operacija. Operacije treba da nadoknade kost. Međutim bitka tek predstoji.

„Leva noga treba da se produži, da se izjednače noge, onda je potrebna operacija stopala, faktički smo i dalje na početku“, priča Goran o nastavku Andreinog lečenja.

Andrea ide u Umetničku školu. Lepo crta, trenira stoni tenis, rubikovu kocku slaže za manje od minut, smeje se ocu kad pokuša isto. Tinejdžerske godine i svi problemi lakše se prebrode uz papagaja Miću i zeku Tea.

Vikotrovo iščašenje kuka, posle tri operacije u Rusiji je na pragu rešenja. Nakon skidanja aparata, sledi rehabilitacija i povratak normalnom životu.

Kaže da mu je najveći problem da hoda stepenicama i da zato ne ide u školu.

„Kada idemo napolje meni treba dosta vremena da se spustim dole“, priča Viktor.

Fondacija Srbi za Srbe najviše je pomogla da se prikupi novac za Stevanoviće, koji žive u garsonjeri od 30-tak kvadrata. Ovih dana obišao ih i gradonačelnik Niša.

A negde u uglu sve muke porodice Stevanović preživljava i najmladja, devetogodišnja Vasilija.

Pozdravljamo se na kraju, obećavamo da ćemo doći ponovo, na useljenje, u kuću sa dvorištem i dva psa za Vasiliju. Sad sve zavisi od pomoći dobrih ljudi.

 

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a reply