понедељак, октобар 28

Više mesta za pse u prihvatilištu, nove uredbe za neodgovorne vlasnike (VIDEO)

0
11

Niško Prihvatilište za pse sada ima duplo više mesta za napuštene životinje, što je prvi korak ka rešavanju dugogodišnjeg problema lutalica na niškim ulicama. Do aprila sledeće godine u funkciji će biti još boksova po evropskim standardima, što je prvi korak ka rešavanju napuštenih pasa na niškim ulicama, a zbog kojih grad godišnje gubi oko milion evra na ime odšteta ujeda pasa, kaže gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović.

USKORO GRADSKE UREBE ZA NEODGOVORNE VLASNIKE PASA

Ovo je Meda koji je u niškom Prihvatilištu za pse u kojem su trenutno smeštena 64 pasa. Ima pet godina, čipovan je i sterilisan i primio je sve potrebne vakcine. Sada čeka da ga neka porodica udomi. Ukoliko se to ne desi biće vraćen na ulicu. Tako funkcioniše Prihvatilište pri JKP “Mediana” koje je iz sopstvenih sredstava finansiralo proširenje kapaciteta za napuštene pse u Nišu.

Proširenje se sprovodi u tri faze. U prvoj fazi povećali smo kapacitete za duplo, u drugoj fazi koja je predvišđena do kraja godine biće još 62 mesta, a do 1. aprila 2025. sagradićemo boksove za još 73 pasa, tako da će kapacitet biti za 199 napuštenih pasa”, kaže Ivan Mihajlović iz JKP „Mediana“ Niš 

Prezadovoljni smo i starim objektom, kao i novim delom prihvatilišta jer ispunjava se evropske standarde i ovde će psi boraviti u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja. Ipak, moramo da radimo na povećanju svesti o odgovornom vlasništvu ljubimaca i udomljavanju pasa”, kaže Nina Krstić iz Udruženje za zaštitu pasa „Pit“ Niš. 

U Udruženju za zaštitu pasa “Pit” kažu da se godišnje ne udomi dovoljno pasa i da su, između ostalog i zato potrebni veći kapacteti Prihvatilišta. To je i prvi korak ka rešavanju problema neodgovornog vlasništva ljubimaca, kaže gradonačelnik Niša, Dragoslav Pavlović. Dodaje da će uskoro biti usvojeni novi pravilnici i gradske uredbe kojima će se povećati iznosi predviđeni za neodgovorne vlasnike.

Mi moramo da stanemo na put tome i to ne podrazumeva sao povećanje kapaciteta prihvatilišta već donošenje uredbi kojima će se reagovati na neodogovorne vlasnike”, objašnjava gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović. 

Apelujemo na vlasnike ljubimaca da će ako puste svoje pse da će snositi troškove u skladu sa Pravilnikom o radu Zoohigijene za hvatanje, tretman i boravak u prihvatilištu do 30 dana što može, uz kaznu komunalne inspekcije, da iznosi 66.000 dinara”, objašnjavaju u JKP „Mediana“ Niš. 

Ovakva pravila za neodgovorne vlasnika pasa još nisu stupila na snagu, kažu u Mediani i dodaju za sada obaveštavaju građane o tome.

U međuvremenu, Prihvatilište za napuštene pse u Nišu sada ima dva vozila za hvatanje pasa, a povećan je i broj radnika Zoohigijene koji će raditi u dve smene. Bez obzira na to, grad i dalje na ime odšete ujeda pasa godišnje gubi više od milion evra.

Leave a reply