понедељак, октобар 28

Praktično za mlade vozače: Ovo je rizično, evo šta da uradite

0
8

Čak 87 mladih  smrtnoje stradalo u nesrećama u prvih devet meseci ove godine. To je za oko 13 odsto više u odnosu na petogodišnji prosek. Mladi godišnje, u proseku, čine oko 20 odsto smrtno stradalih i oko 30 odsto povređenih. Zato je Agencija za bezbednost saobraćaja pripremila Praktični vodič za mlade namenjen prvenstveno vozačima sa probnom vozačkom dozvolom. On govori o njačešćim rizicima i umesto da ih plaši, mlade vozače savetuje kako da postupe.

Mladen Kovač iz Agencije za bezbednost saobraćaja kaže da je Vodič pripremljen po uzoru na slične vodiče iz država koje su najbezbednije po pitanju drumskog saobraćaja.

„Takvi vodiči izbegavaju pristup zasnovan na strahu od učešća u saobraćaju, već pristup zasnovan na razumevanju rizika. Takođe, izbegava se tradicionalni pristup koji se zasniva ‘reci ne’ porukama, bez bilo kakvog objašnjenja, npr. ne mobilni dok voziš, već se pokušava ponuditi rešenje za neke svakodnevne situacije u kojima se mladi mogu pronaći“, rekao je Kovač.

Zbog toga, objašnjava on dalje, za alkohol kažemo da je potrebno da donesu odluku pre polaska u izlazak i da uvek imaju tu jednu osobu koja je spremna da dođe po njih čak i usred noći, ako je to potrebno.

„Dakle, akcenat je na prepoznavanju rizika i na njegovom rešenju. U vodiču govorimo i tome da je odlika bezbednih vozača da predviđaju saobraćajne situacije, odnosno da razmišljaju korak unapred kako bi izbegli opasnost, uključujući i greške drugih. Naravno, osvrćemo se na prvi susret sa saobraćajnom policijom, potrebnim reakcijama u slučaju nastanka saobraćajne nezgode i drugim situacijama“, rekao je Kovač.

Prema njegovim rečima osnova vodiča su analize i istraživanja koje ABS sprovodi, kao i da su pokazala da mladi od svih ograničenja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom najmanje podržavaju zabranu vožnje noću.

„Tek oko polovine mladih podržava tu meru. Tako mala podrška ovoj meri nam govori da mladi verovatno nisu razumeli zašto je ta mera uopšte predviđena. Dakle, takav vozač će ući u sistem bezbednosti saobraćaja kao vozač koji je kivan na taj sistem, jer mu nameće neka ograničenja, koja on ne razume. Nama trebaju vozači koji poštuju sistem, jer ga razumeju, a ne vozači koji gledaju kako da izbegnu kaznu“, rekao je Kovač.

„Priručnik za mlade vozače je sada dostupan svima i možete ga preuzeti na našem sajtu, putem linka ili QR koda. Pridružite nam se na putu ka bezbednom učestvovanju u saobraćaju, na putu do NULA poginulih u saobraćajnim nezgodama“, rekao je Kovač.

Leave a reply