понедељак, октобар 28

Zašto se za toplo vreme kaže da je “bolesno”? Povećan broj virusnih infekcija kod dece

0
9

Visoke temperature za oktobar ne samo da mame ljude u šetnju, več pogoduje i širenju virusa. U domovima zdravlja povećan je broj pregleda dece koja prijavljuju stomačne infekcije, kao i virusna oboljenja adeno, rota i enterovirusa.

U poslednja dva vikenda imamo povećanje pregleda za oko 30 odsto u odnosu na radnu nedelju“, kaže pedijatar DZ Savski venac Marija Golubović

Ona je navela da jedan lekar pregleda 40 do 50 dece u jednom danu, što znači da u tom domu zdravlja bude pregledano i više od 300 dece u jednom danu.

“Podjednako su zahvaćena deca i predškolskog i školskog uzrasta. Od tog broja oko 50 posto pregleda su virusne infekcije. Najčešće su to virusi adeno, rota ili enterovirusi“, rekla je Golubović.

Najčešće prijavljeni simptomi su povraćanje, tečna stolica, a povremeno i temperatura.

“Enterovirus je virus koji izaziva bolest šake, stopala i usta, koja je kod nas poznata kao BRNU virus. Bolest se prenosi preko sekreta, pljuvačke,prljavih ruku. Uzrast koji najčešće zahvata su deca uzrasra 2 do 3 godine. Posle tri do pet dana inkubacije dolazi do simptoma povišene temerature, glavobolje, bola u grlu, odbijanje obroka i tečne stolice“, rekla je Golubović.

Ona je dodala da se drugog ili trećeg dana bolesti pojavi osip u obliku plikova na šakama, stopalima i u usnoj duplji.

“Bolest traje oko 10 dana do potpunog oporavka. Terapija je simptomatska i prolazi bez komplikacija“, navodi Golubović.

Leave a reply