понедељак, октобар 28

Oproštaj od Mime Vuković Kurić (VIDEO)

0
17

Komemoracijom u Narodnom pozorištu, Niš se oprostio od Mime Vuković Kurić, prvakinje drame Narodnog pozorišta Niš.

Minutom ćutanja i dugačkim aplauzom na komemorativnom skupu u Narodnom pozorištu u Nišu odata je pošta glumici Mimi Vuković Kurić.

Od prvakinje drame Narodnog pozorišta Niš oprostili su se porodica, rodbina, prijatelji, kolege glumci, kao i nekadašnji učenici Srednje glumačke škole u Nišu koju je ona osnovala.

Parafraziraću kolegu: Izjavljujem duboko saučešće svimaonima koji je nisu gledali na sceni i onima koji je nisu znali u stvarnom ćivotu, rekao je Aleksandar Marinković, prvak drame Niškog Narodnog pozorišta.

Njegov kolega, Aleksandar Mihailović kaže da mu je bila čast što je igrao sa njom na sceni.

Neverovatan talenat i energija! I još nekoliko glumaca iz ovog teatra i ja, svi smo tokom školovanja želeli da nekad stanemo sa njom na scenu i ukrstimo replike, kaće Mihailović.

Mima Kurić je i u inostranstvu dokazala svoj vanredni glumački talenat, podseća direktor niškog Narodnog, Spasoje Ž.Milovanović.

I ono što je uradila za edukaciju mladih umetnika je ostavilo veliki trag u radu našeg pozorišta, kaže Milovanović

Sin Mime Kurić, poznati pozorišni režiser i glumac, Hadi Kurić kaže da svi njoj bliski ljudi znaju da je bila izvanredna kao čovek!

Čudo od žene u svakom pogledu! I živeće večno u ovim zidovima kao duh koji je spojen sa svim ostalim glumačkim duhovima koji već više od 100 godina ovde šetaju i pomaću nam da živimo dan. Slava joj!  kaže Hadi Kurić.

Mima Vuković Kurić rođena je 1933. godine u Prizrenu. Pohađala je Pozorišnu akademiju u Beogradu u klasi profesora Tomislava Tanhofera. Radila je u Narodnom kazalištu Osijek do 1961. godine kada dolazi u Narodno pozorište Niš. U ovom teatru je do penzionisanja 1991. godine odigrala blizu stotinu uloga. Bila je član Pozorišta na Terazijama, snimala za radio i televiziju. Igrala je i u seriji “Vruć vetar”.

Leave a reply