среда, април 23
Jednostavno i ukusno - recept koji ne možete da pogrešite, ostaje samo da uživate u hrskavom testu i mirisu koji se pamti.

Hrskavo testo, sočno meso i miris koji mami: Makedonska pastrmajlija zaludela gurmane u Srbiji (VIDEO)

Štipska pastrmajlija je rešena zagonetka i za našeg Žiku Promaju, koji je otkrio kako se ovaj tradicionalni makedonski specijalitet pravi u domaćim uslovima.
0
143

Štipska pastrmajlija je rešena zagonetka i za našeg Žiku Promaju, koji je otkrio kako se ovaj tradicionalni makedonski specijalitet pravi u domaćim uslovima.

Jednostavno i ukusno – recept koji ne možete da pogrešite, ostaje samo da uživate u hrskavom testu i mirisu koji se pamti.

Ovaj specijalitet Severne Makedonije sve je popularniji u Srbiji, ovo jelo je u ponudi u restoranima ali i u pekarama gde ga Nišlije pazare kada žele gurmanski doručak.

Žika u reportaži kaže i da je na mediju Tita bila popularna pastrmajlija i ne zna se da li je ukusnija spremljena u kućnim uslovima ili u furni nekog od restorana koji su u Štipu poznati po spremanju ovog jela.

Nije potrebno posebno poznavanje kulinarskih tehnika a može da se konzumira za doručak, ručak ili večeru.

Sastojci za pripremu:
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 kocke svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog)
250 ml tople vode
2 kašike ulja

Sastojci za nadev: 
300–400 g svinjskog mesa (but ili vrat)
So, biber po ukusu
Malo masti ili ulja
1 čen belog luka (opciono)
Aleva paprika (po želji)

Priprema: Priprema testa: U toplu vodu dodaj kvasac i šećer, ostavi da nadođe. U brašno dodaj so, nadošli kvasac i ulje. Zamesi  glatko testo. Ostaviti testo da naraste 30–45 minuta. Priprema mesa: Iseckaj svinjsko meso na sitne kockice, posoli i pobiberi. Po želji dodaj malo aleve paprike i izrendan beli luk. Meso možeš kratko propržiti ili ostaviti sirovo – peći će se zajedno s testom. Oblikovanje i pečenje: Testo podeli na 2–3 dela (zavisi koliko želiš da bude velika pastrmajlija). Razvuci testo u oblik čamca, podigni ivice, a sredinu pritisni prstima. Po sredini rasporedi meso, stavi malo masti ili ulja. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 20–25 minuta (dok ne porumeni i meso ne bude pečeno). Na kraju pečenja može da se stavi jedno jaje na sredinu i kratko zapeče.

Evo kako je u Štipu popularni Žika spremio pastrmajliju.

Comments are closed.