
Foto: TV Zona Plus
Hrskavo testo, sočno meso i miris koji mami: Makedonska pastrmajlija zaludela gurmane u Srbiji (VIDEO)
Štipska pastrmajlija je rešena zagonetka i za našeg Žiku Promaju, koji je otkrio kako se ovaj tradicionalni makedonski specijalitet pravi u domaćim uslovima.
Jednostavno i ukusno – recept koji ne možete da pogrešite, ostaje samo da uživate u hrskavom testu i mirisu koji se pamti.
Ovaj specijalitet Severne Makedonije sve je popularniji u Srbiji, ovo jelo je u ponudi u restoranima ali i u pekarama gde ga Nišlije pazare kada žele gurmanski doručak.
Žika u reportaži kaže i da je na mediju Tita bila popularna pastrmajlija i ne zna se da li je ukusnija spremljena u kućnim uslovima ili u furni nekog od restorana koji su u Štipu poznati po spremanju ovog jela.
Nije potrebno posebno poznavanje kulinarskih tehnika a može da se konzumira za doručak, ručak ili večeru.
Sastojci za pripremu:
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 kocke svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog)
250 ml tople vode
2 kašike ulja
Sastojci za nadev:
300–400 g svinjskog mesa (but ili vrat)
So, biber po ukusu
Malo masti ili ulja
1 čen belog luka (opciono)
Aleva paprika (po želji)
Priprema: Priprema testa: U toplu vodu dodaj kvasac i šećer, ostavi da nadođe. U brašno dodaj so, nadošli kvasac i ulje. Zamesi glatko testo. Ostaviti testo da naraste 30–45 minuta. Priprema mesa: Iseckaj svinjsko meso na sitne kockice, posoli i pobiberi. Po želji dodaj malo aleve paprike i izrendan beli luk. Meso možeš kratko propržiti ili ostaviti sirovo – peći će se zajedno s testom. Oblikovanje i pečenje: Testo podeli na 2–3 dela (zavisi koliko želiš da bude velika pastrmajlija). Razvuci testo u oblik čamca, podigni ivice, a sredinu pritisni prstima. Po sredini rasporedi meso, stavi malo masti ili ulja. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 20–25 minuta (dok ne porumeni i meso ne bude pečeno). Na kraju pečenja može da se stavi jedno jaje na sredinu i kratko zapeče.
Evo kako je u Štipu popularni Žika spremio pastrmajliju.