
Amerikanac – vek tradicije i gostoprimstva (VIDEO)
Niška kafana “Amerikanac” ove godine slavi veliki jubilej – 100 godina postojanja. Mesto koje je dočekalo generacije gostiju, umetnika i putnika, i danas zrači toplinom i autentičnim duhom juga Srbije. Ova čuvena kafana, čiji naziv potiče od povratka osnivača iz Amerike, i dalje čuva ukus prošlih vremena, uz čuvene specijalitete sa roštilja.
AMERIKANAC – KAFANA KOJA TRAJE VEK
U Nišu, na mestu gde se ukrštaju mirisi roštilja i sećanja na prošla vremena, stoji kafana “Amerikanac” – ponosni čuvar ugostiteljske tradicije, koja ove godine proslavlja jubilej vredan divljenja – 100 godina postojanja. Osnovana još davne 1925. godine, kafana je dobila ime po dedi osnivaču koji se vratio iz Amerike i doneo duh sveta, ali i želju da u domovini stvori mesto okupljanja.
“Deda je bio u Americi i vratio se. 1916. godine se oženio sa babom koja je ustvari otvorila kafanu 20. decembra 1925. godine.” – kaže vlasnik Nikola Mandić Kokan.
“U vreme Filmskih susreta deda je napravio dogovor sa glumcima i počelo je druženje, ali se sećam kao dete da smo imali toliko gostiju da sam išao kod komšija da uzmemo stolice samo da ne vratimo goste, jer je ovo bila periferija i gostisu dolazili peške.” – kaže Jovan Mandić, brat Nikole Mandića.
“Amerikanac” nije samo kafana, već živa hronika grada.
“Svi se vraćaju Amerikancu i proslavljaju svoje najvažnije trenutke života” – kaže jedna gošća kafane.
Godinama je ova niška kafana bila nezaobilazno mesto kulturnih radnika, turista, ali i vernih Nišlija.
“Osim gostiju festivala za mene lično su bile nezaboravne večeri kada su nam gosti horisti koji ovde, njih 100 ovde pevaju i uvek sam želeo da takve noći traju i traju”, objašnjava Jovan Mandić.
Kuhinja “Amerikanca” poznata je po sočnom roštilju, punjenim ćevapima, punjenoj vešalici, ali i legendarnom specijalitetu prošlih decenija – punjenoj prasetini. A za jedinstveni najbolji meni sve je počelo sa narudžbinom jednog gosta, glumca Janeza Vrhoveca, posle Filmskih susreta 60tih godina prošlog veka.
“Rekao je: Kevo daj ovaj sir obogati nečim i ona je stavila jaje, začine i napravila urnebes salatu koja nije kao današnja, ali se glumcu dopala i rekao da je urebesno, odakle i naziv za to predjelo” – priča Nikola Mandić.
Glavni kuvar sa osmehom dodaje da se ovde i dalje kuva “na starinski način – sa ljubavlju i merom”.
“Danas na meniju roštilj, repovi, sarmice, pasulj, slana predjela”, kaže kuvarica Dragana Cvetković.
I danas, porodica Mandić sa ponosom ističu da su kroz kuhinju i salu “Amerikanca” prošle mnoge generacije mladih koji su upravo ovde naučili osnove ugostiteljskog zanata.
Kafana se može pohvaliti i brojnim nagradama, a među najznačajnijima su “Turistički cvet” za unapređenje kvaliteta usluga i doprinos razvoju turističke ponude grada Niša. Jedno je sigurno, Amerikanac za Nišlije je kafana sa dušom, koja ne stari, već sa godinama postaje vrednija.
Kažu da je ovo brend Niša, kaže Nikola Mandić Kokan, a njegov brat Jovan dodaje: Šta dalje, putujemo kroz novi vek, a pozitivne nergije je uvek bilo u ovoj bašti u proteklih 100 godina pa tako i neka nastavi…