
„Dan žalfije“ u Sićevu spojili tradiciju, prirodu i domaće specijalitete (VIDEO)
Sićevo je i ove godine bilo domaćin manifestacije „Dani žalfije“, koja okupila veliki broj ljubitelja tradicije, umetnosti, prirode i domaćih specijaliteta. Osim što su učesnici ukazali na zaštićenu biljnu vrstu – žalfiju, posetioci su se kroz razne radionice upoznali sa značajem očuvanja prirodnog i etnološkog bogatstva ovog kraja.
Dan žalfije pod svodovima Likovne kolonije u Sićevu. Manifestacija Niškog kulturnog centra više od dve decenije nosi ime po zaštićenoj biljnoj vrsti.
“Žalfija prirodno raste samo u Sićevačkoj klisuri i zbog toga se i odvija ovde, ali ujedno promovišemo tradiciju i kulturu ovog kraja”, kaže Maja Nikolić iz NKC-a.
Uz to najvažnije je bilo i druženje, kao i degustacija hrane i pića iz niškog kraja. Svoje proizvode predstavili su članovi udruženja „Aktiv žena Niš”, niške domaćice , Gljivarsko društvo Niš, kao i učeničke zadruge „Nadeždine pčelice“ i „Suncokreti“.
“Predstavljamo prirodne sapune, a ove godine imao i sapun od žalfije što je naš novi brend”, kaže Maja Stanković iz učeničke zadruge „Nadeždine pčelice“
“Ja pravim sok od zove i žalfije i to su zdravi sokovi kojima svima preporučujem”, kaže Mila Nikolić koja osim sokova proizvodi i vino i rakiju.
“Mi pravimo kolače po receptu naših starih baka kako bi vratili stare ukuse i očuvali tradiciju”, objašnjava Emina Milutinović Jović iz Udruženja “Niške domaćice”.
“Najbolje od svega je što se ovde družimom, razmenjujemo recepte i zato smo svake godine tu”, ističe Ljubinka Stanišić iz Udruženja “Aktiv žena” Niš.
A degustacija vina i raznih drugih specijaliteta dostupni su svakog vikenda u Sićevačkoj zadruzi u Muzeju tradicije koji posećuje sve više turista iz svih krajeva sveta, kaže Ljiljana Vojinović iz Udruženja preduzetnika i zanatlija Sićevo.
Za sve posetioce bio je obezbeđen besplatan prevoz iz Niša, a organizatori najavljuju da će sledeće godine program biti još bogatiji.