Po vrućini manje pržene hrane, više salata (VIDEO)

Redakcija
2 Min Read
FOTO: PIXABAY

Još jedan talas tropskih dana. A kad je vruće, hidratacija je ključna, pa je voda naš glavni saveznik. A, uz ovakvo vreme idu I laganiji obroci jer od teške I masne hrane može biti više štete nego koristi. Zato Nišlije biraju radije salatice, sir, lubenice i dinje.

„Salata mi je vrlo često glavni obrok jer mi prija. Ustvari, jedem ono što mi se jede“, kaže jedna Nišlijka. 

Voće, povrće, što više vode i hrana sa puno vlakana… baš ovako zvuči preporuka lekara za vrele dane koji su pred nama.

„U narodu je omiljena pržena hrana – najstrože je zabranjena, jer od nje nema baš nikakve koristi. Uvek nam pravi problem, nema vremenski period kad je dobra za naš organizam. A, i kako poželeti jesti na ovakvom vremenu tešku, masnu hranu, prženu u ulju“, kaže nutricionista Ivana Jovanović. 

Nije preporučljiva ni konzumacija previse mlečnih proizvoda, naročito tvrdih sireva, dodaje nutricionista.

S obzirom da su velike vrućine, vrebaju I stomačni virusi I razna trovanja hranom. Zato, pored izbora namirnica, treba voditi računa i o načinu pripreme. Preva mera je redovno pranje ruku, a onda i dobra termička obrada.

„Ako podgrevamo hranu, podgrevamo je do tačke ključanja, pa da se onda prohladi i možemo da je konzumiramo“, kaže dr Danijela Cvetković iz DZ Niš. 

Svaka hrana obavezno se leti čuva u frizideru, a pre jela preporuka je da se proveri i miris i izgled hrane.

Share This Article